Black Friday-tilbud på Nordlys Pluss – 1,- første måned!
Forskere har oppdaget flere av de mystiske, astronomiske hendelsene kjent som fast radio burst (FRB).
Fast radio burst er et astrofysisk høyenergi-fenomen som materialiserer seg som en flyktig radiopuls. De varer kun i noen millisekunder, og ble første gang oppdaget i 2007.
Fram til mars 2015 hadde vi kun registrert 11 FRB-er, men nå har forskere oppdaget fem til, og én av dem er en dobbelpuls. Ikke bare har det aldri skjedd før, men dobbelpuls motsier også flere av teoriene som forsøker å forklare fenomenet, skriver IFL Science.
Kort sagt: Vi aner ikke det er for noe.
Emily Petroff ved Swinburne University er en av forskerne bak oppdagelsen. Hun medgir at de ikke har noe godt svar på fenomenet.
Vi aner heller ikke hvor de kommer fra, men vet at de har oppstått svært langt unna, og at det forklarer at de har så mye energi.
Mange av teoriene som kan forklare FRB foreslår at de stammer fra én hendelse som utløste svært mye energi, som for eksempel en nøytronstjerne som dør i en supernovaeksplosjon. Dobbelpulsen som nå er registrert gjør imidlertid en slik forklaring vanskeligere.
Én fersk teori foreslår at FRB kan komme fra en nøytronstjerne som smeller sammen med et svart hull, som kan forklare de to pulsene. Men teorien har et problem.
Hjernen bak, Dr. Ewan Barr, beregner at en slik hendelse bare bør stå bak én av tusen FRB-er, og det er dermed usannsynlig at vi skal "funnet" et slik fenomen blant bare 16 FRB-er.
Enn så lenge får vi bare si oss enige med Emily Petroff:
- Vi aner ikke hva som foregår, men vi vet at det definitivt er noe kult.