Gå til sidens hovedinnhold

Verdens største atomisbryter på jomfrutur passerer Troms nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Arktika på vei nordover.

For abonnenter

Den russiske atomdrevne isbryteren Arktika passerer nå Troms. Skipet som er helt nytt, er på vei til sin hjemmehavn i Murmansk. Det er per nå verdens største og sterkeste atomdrevne isbryter.

Det var nettstedet The Drive som først omtalte Arktika. Skipet skal opp og teste seg i isen ved Franz Josefs Land før den går inn til Murmansk. Isbryteren skal kunne håndtere is på to og en halv meter tykkelse.

Franz Josef Land inkluderer også øya Alexandra Land, som er russernes nordligste militære utpost og som ifølge The Drive har blitt betydelig utvidet i år. Blant er rullebanen på basen utvidet til en lengde som gjør at basen kan ta imot alle typer fly som det russiske luftforsvaret besitter.

Nå skal isbrytere som Arktika øke tilgjengeligheten via sjøveien også.

Skipet, som er 173 meter langt, 51 meter høy og 34 meter bredt, er bare det første blant flere nye isbrytere som russerne bygger.

- Opprettelsen av en moderne atombryterflåte i Russland, som er i stand til å sikre regelmessig helårssikker og sikker navigering gjennom hele vannområdet til Nordsjøveien, er en strategisk oppgave for vårt land, - sa Vyacheslav Ruksha, viseadministrerende direktør - direktør for Nordsjødirektoratet i Rosatom State Corporation tidligere i år.

Arktika har et mannskap på 53 og forlot St. Petersburg 22. september. Skipet skal forsatt ha visse utfordringer. Ifølge The Drive skal bare to av skipets tre maskiner fungere for øyeblikket.

Kommentarer til denne saken