Venter du på påskeværet? Sett av søndag formiddag

10.15: Bildet er tatt kvart over ti skjærtorsdag. Noe til venstre for midten, høyt i bildet, ser man blå himmel. Sitter du fortsatt inne? Kom deg ut!

10.15: Bildet er tatt kvart over ti skjærtorsdag. Noe til venstre for midten, høyt i bildet, ser man blå himmel. Sitter du fortsatt inne? Kom deg ut! Foto:

Mye vind. Mer snø. Mer smerte.

DEL

«Jeg velger meg april,» skreiv Bjørnstjerne Bjørnson på slutten av 1800-tallet. Hvorfor han gjorde det må gudene vite. Han bodde åpenbart ikke i Tromsø.

Her er dagens værmelding, fra statsmeteorolog Pernille Borander (Iskariot) ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Vi kan jo begynne med dagen i dag. Det er nordavind, og den vil være ganske rolig nå på formiddagen. Men det begynner å blåse opp utover ettermiddagen, og på kvelden kan det komme opp i liten kuling på kysten og utsatte steder, sier Borander.

Hun trekker pusten og fortsetter:

– Vinden blåser i en typisk bygeretning. Så det kommer byger i løpet av dagen.

– Byger i form av snø?

– Ja. Akkurat nå er det minus tre grader her på Vervarslinga (på toppen av Tromsøya), og det er jevnt over minusgrader i hele Troms. Så bygene kommer som snø.

– Hvor mye?

– 10–15 cm, kanskje. Det er alltid vanskelig å si med de bygene. Men jeg vil tro mellom ti og femten for de aller fleste i løpet av dagen. Noen får nok litt mer. Men det ser ikke ut som om det blir større mengder enn rundt 15 cm for de fleste.

Evig nok

– Er ikke det evig nok?

– Jo, det er evig nok.

Borander kan informere at snødybden som ble målt på Vervarslinga i Nord-Norge skjærtorsdag var på 146 cm. Mandag var den på 169 cm.

– I tillegg snødde det faktisk fem centimeter over natta i natt. Så vi ser jo at bare det kommer noen dager med mildvær, så smelter det godt, trøster Borander.

Sol?

– Vil vi se sola i dag, da?

– På formiddagen er det størst sjanser for det. Utover ettermiddagen øker det såpass på med byger og vind at sjansen er mindre. Men det er jo det med bygevær da, at mellom bygene er det gjerne muligheter for sol.

Boranders positive tone driver oss over til langfredag, dagen Jesus ble pint og døde på korset. Blir det bedre for oss i nord?

– Det er ikke store endringene i værsituasjonen fra torsdag til fredag. Rolig nordavind på starten av dagen. Frisk bris. Men det øker på utover ettermiddag og kveld. Bygeaktiviteten er stort sett lik, kanskje det kommer litt mer. Fredagsdøgnet ser det ut til å komme mellom 15 og 20 cm med snø. Men igjen – det kan også bli mindre enn det.

Akk og ve.

Påskevær til lunsj

– Hva med påskeaften?

– Da skal vinden roe noe. Men det blir fortsatt bygevær første del av dagen. Nei, vent litt. Hele dagen, faktisk. Men det avtar på kveldinga.

– Søndag?

– Her ser vi litt endringer. Rolig vind. Og det kan hende ... Jeg må sjekke skjermene mine litt. Ja, vinden dreier nordøstlig-østlig. Fralandsvind eller kystparallell vind. Så da er det gode sjanser for litt sol!

– Halleluja! Søndag kommer påskeværet?

– Ja, da blir det litt påskevær fram til lunsj.

– Hva mener du?

– Det kommer mer snø på ettermiddagen.

Forandringen

Dermed kaster vi blikket mot mandag.

– Det forandrer seg. Det slår brått om natt til mandag. Det blir nordavind, nordøstlig vind. Og den tar seg opp over natten. Det ser ut til å bli sterk kuling på kysten. Og så tipper bygeværet over til å bli ganske kraftig.

– Jeg trodde du mente at det skulle forandre seg til det bedre.

– Nei, nei. Det er april. Det er vinter i Tromsø.

Når man først ligger nede, er det et kjent triks å fortsette å sparke. Så:

– Skal vi se litt utover neste uke?

– Jeg vet ikke helt.

– Lavtrykkene dominerer da også. Litt omslag til mildvær. Ekstra vind. Nei, jeg vet ikke hvor oppløftende dette er.

Borander har mistet piffen litt.

– Prognosen viser gråvær, mildvær og ... Skal vi kanskje bare håpe på at mai blir bedre?

Ja, la oss. Så kan Bjørnstjerne Bjørnson bare beholde sin april – «i den blir somren til».

Fake news, Bjørnson.

Artikkeltags