– Det er andre tider. Oppdrettsnæringa har blitt voksen nå.

Daglig leder og medeier Gunder Strømberg sitter tilbakelent på kontoret. Han ser tilbake på de foregående årene i oppdrettsnæringa, som har brakt nedturer og oppturer også inn i lokalene til Plastsveis AS i Sømna utenfor Brønnøysund. Selskapet produserer landbaserte oppdrettsanlegg til yngelproduksjon over hele Norge, og er dermed i stor grad prisgitt konjunktursvingninger.

Året er 2001. Optimismen er stor i hele oppdrettsnæringa, også i Plastsveis. Selskapet oppfinansieres og investerer i eget bygg. Eierne er klar for vekst. Så skjer det noe. Kundesegmentet kollapser.

– Det første halvåret i 2003 var det beste vi hadde hatt til da. Så bråsnudde det. På sommeren ble alle kraner skrudd igjen. Omsetninga stoppa helt opp. Det var bråstopp og nedgang i lakseprisene over hele verden. Så kom EU i tillegg med ytterligere tollbarrierer på norsk fisk året etter.

LES MER: Vekst i Nord 2008 - alle bedriftene!
LES MER: De nominerte i Troms - Finnmark - Nordland

Mange døde ut

I 2004 er Plastsveis på randen av konkurs. Eierne og de ansatte må sprøyte inn 850.000 kroner av egen lomme for å holde liv i bedriften.

– Det gjorde at vi akkurat kom oss gjennom krisa, sier Strømberg.

Når næringa i 2005 igjen tør å åpne øynene etter stormen, konstaterer Plastsveis at mange av konkurrentene har bukket under og aldri vil være i stand til å reise seg igjen. Det er færre aktører igjen, noe som gir gunstige rammebetingelser for de som er tilbake. Det ønsker Plastsveis å utnytte, og satser hardt på salg og markedsføring mot oppdrettsnæringa.

– Nå er det igjen gode tider. Men en fordel for oss er at vi vet at det svinger veldig fort, påpeker Strømberg og byr Nordlys på en kopp kaffe. Innimellom spørsmålene unnskylder han seg og ber om å få sjekke utviklinga i finanskrisa i USA. Han sitter ikke lenger like tilbakelent.

LES MER: Fjorårets Vekst i nord
LES MER: Dette er Vekst i nord

Vil fortsatt investere

– Dette er skumle greier, sukker Strømberg med blikket festet på pc-skjermen.

– Hvis det ikke gjøres noe vil det bli full kollaps, og det kommer vi til å merke også her oppe, det kan jeg love dere, framholder den tidligere valutamekleren med 15 års fartstid i Oslo og New York.

Strømberg tror likevel at ei ny krise i næringa kommer til å takles bedre.

– Det er én stor forskjell fra sist. Oppdrettsnæringa har blitt voksen, på sett og vis. Selskapene har egenkapital og styrke, og er veldig solide. Ved en eventuell ny nedtur vil næringa derfor likevel ha investeringsevne. Min spådom er at oppdrettsselskapene fortsatt vil investere i utstyr fra sånne som oss.

Utlandet neste

Plastsveis er alene om å levere egenproduserte oppdrettskar av materialet polyetylen. Nå ønsker selskapet å bli totalleverandør av landbaserte oppdrettsanlegg, helt fra første spadetak til anlegget står ferdig.

– Det inkluderer grunnarbeid, oppføring av tilhørende bygg og alt annet. Da vil det være naturlig å bruke underleverandører. Kundene ønsker å få hele, nøkkelklare anlegg. Det er framtida, tror vi.

2007 var ifølge Strømberg et «ekstremt godt år hvor alt klaffet». 2008 er et konsolideringsår og omsetning og resultat flater ut. Vanskelig rekruttering kombinert med at kapasitetstaket i de nåværende lokalene er nådd, samt usikre finansutsikter, gjør at planlagte investeringer foreløpig legges på is.

Men på sikt ser Plastsveis utover Norges grenser. Selskapet har allerede levert ett anlegg til Skottland.

– Hvis vi skal utvikle oss videre, må vi levere mer til utlandet. Vi ser for oss et marked på De britiske øyer og rundt Middelhavet. Chile med sin oppdrettsindustri er også et naturlig mål, alene eller i samarbeid med andre.