Blod, svette og tårer. Der har du suksessen til Workinn AS de siste årene oppsummert med tre ord.

For daglig leder Kari Workinn og hennes mannskap var 2007 et særdeles hektisk år. 16 ansatte omsatte for 40 millioner. Det kostet.

– Veksten skyldes at vi har jobbet kolossalt. Det har vært blod, svette og tårer. Dessuten har vi flinke ansatte, lavt sykefravær og god utnyttelse av maskiner og ansatte, framholder Workinn til Nordlys.

Hun kunne like gjerne lagt til «gjørme og skitt». Vi står midt i et gjørmehull på Bymyra i Tromsø, hvor Thor & Bjørnar Workinn AS klargjør tomta for den nye skolen til Tromsø kommune. Halve arbeidsstokken er opptatt på byggeplassen på oppdrag for Malthus.

– Vi er godt foran skjema, og skal være ferdig om tre-fire uker, påpeker Workinn.

LES MER: Vekst i Nord 2008 - alle bedriftene!
LES MER: De nominerte i Troms - Finnmark - Nordland

«Spare-Kari»

Bedriften markerte tidligere i år 50-årsjubileum, og kan med det smykke seg med tittelen «Tromsøs eldste maskinentreprenør». Mye har skjedd på det halve århundret. Ikke alle årene har vært like gode.

– Jeg tok over et økonomisk dårlig firma da jeg kom inn i 1994, og er glad for det, faktisk. Jeg ser at andre som har overtatt bedrifter i medvind, har slitt, sier Workinn.

Hun følger nøye med på kostnadene i bedriften, og har ei hard hand på pengesekken.

– De kaller meg «Spare-Kari», flirer Workinn.

– Men jeg flirer bare av det. Så lenge resultatene kommer.

Hun leder en arbeidsgjeng som har spesialisert seg på masseforflytning. De siste årene har oppdragene stått i kø, både i hjembyen Tromsø og ellers i landsdelen. Tunneler, kaier, flyplasser, vindmølleparker, veier og byggplasser er blitt til med hjelp av de gule maskinene fra Tromsø.

LES MER: Fjorårets Vekst i nord
LES MER: Dette er Vekst i nord

Merker nedgangen

I år har aktivitetsnivået gått ned.

– Vi kommer til å merke nedgangstidene. Omsetninga går ned. Men så lenge resultatet blir bra, vi betaler regningene våre og sover godt om natta, så skal vi være fornøyde. Mange er opptatt av å ha stor omsetning, men hva hjelper det å ha 70 millioner i omsetninga hvis resultatet blir minus sju? spør Workinn retorisk.

På bilene i gjørma på Bymyra står det «Workinn AS». Workinn har tatt beslutninga om at selskapet ikke skal bytte navn formelt sett.

– Vi heter jo egentlig Thor & Bjørnar Workinn AS, etter faren min og broren hans. Men navnet er så langt, derfor har vi tatt en kortversjon på bilene. En formell navneendring vil koste veldig mye penger og papirarbeid. Hvis man har mye utstyr som skal omregistreres og byttes navn på, så koster det oss fort et par hundre tusen til sammen, sier Kari.

Kritiserer kommunen

Det hun imidlertid er opptatt av å bruke penger på, er kursing av ansatte.

– Opplæring og kursing er veldig viktig. Det var ikke så vanlig før i tida – da ble det sett på som et nødvendig onde. Men jeg har tro på det. Også for gamle lastebilsjåfører kan det være svært nyttig med et oppfriskningskurs.

Workinn planlegger et nybygg på selskapets tomt i Giæverbukta. Men ett og et halvt år etter at planene ble lansert, er ikke en eneste spiker brukt.

– Tromsø kommune er for dårlige til å være på lag med det lokale næringslivet. Vi håper på et kommunalt regimeskifte ved neste valg. Når vi tjener penger, ønsker vi å bruke de på det vi vil, og nå er det eget bygg. Vi betaler skatten vår, men må se at vi får noe igjen.