Vi står midt i Blå Bolig-land. Nordlys guides gjennom et boligfelt hvor knapt ett hus ikke er bygd av bedriften til familiene Sande og Monsen.

– Det der har vi bygd, det hvite der borte, og alle i den rekka der. Ja, de aller fleste i dette området!

Raymond Monsen (37) og Adrian Monsen (28) driver familiebedriften videre med stø hånd. Antallet «blå» boliger i Brønnøysund øker jevnt og trutt. Totalt er antallet rundt 200. I boligfeltet like utenfor sentrum gjenstår innspurten på huset til Åge Moen. Når julekrybba skal hentes fram til Jesusbarnet, håper han og kona å være innflytta i sin nye eneboligdrøm på 209 kvadratmeter.

– Det er viktig at alt går etter planen når man skal bygge hus – særlig gjelder det at man holder tidsplanen. Det gikk godt sist jeg handlet med disse karene, og det gjør det nå også, sier Moen, og kikker bort på Raymond Monsen og hans søskenbarn og kollega Adrian Sande.

LES MER: Vekst i Nord 2008 - alle bedriftene!
LES MER: De nominerte i Troms - Finnmark - Nordland

Komplett og kjapp

De to gliser forsiktig, men ubeskjedent. Uten at han vet det har Moen nettopp satt ord på et helt sentralt punkt i forretningsideen: Kundene skal være fornøyde når de kjøper et Blå Bolig-hus.

– Det er vi veldig nøye på. Det er mange ting som er vanskelige når en bolig skal bygges. Det er ikke som å kjøpe en bil. I et hus finnes det tusenvis av elementer vi fortløpende må finne ei løsning med folk om, slik at de får det som de vil. Til sammen har vi bygd rundt 2.000 boliger. Ikke i ett eneste tilfelle har uoverenskomster med kunder havnet i rettssalen, konstaterer Monsen.

Stikkordet: Service.

– Vi ønsker å skille oss ut ved å levere en komplett pakke for kundene, og samtidig være kjappere enn konkurrentene, påpeker Monsen.

LES MER: Fjorårets Vekst i nord
LES MER: Dette er Vekst i nord

Unngår bølgene

Med mange små forhandlere over hele landet har Blå Bolig spredt risikoen såpass at nedgangsbølgen i byggebransjen ikke har slått inn over svabergene i Brønnøysund ennå.

– Vi har organisert virksomheten slik at vi unngår de store bølgedalene. Det betyr samtidig at vi ikke får ta del i de store toppene i bransjen, men det er et bevisst valg, sier daglig leder Raymond Monsen til Nordlys.

I 30 år har familiebedriften holdt stand. Opprinnelig i nabokommunen Sømna – de seinere årene i Brønnøysund. Det som begynte med håndverkere, ble etter hvert en utbygger som gjorde alt selv; tegning, prosjektering og snekring. Nå har en ny generasjon overtatt, og selskapet konsentrerer seg om å selge ferdige byggesett av hus gjennom et forhandlernettverk av håndverkere som strekker seg over hele landet.

I dag er det bare lokalt i Brønnøysund at de selv bygger husene. Det skjer gjennom søsterselskapet Byggspesialisten, som formelt sett ansetter alle arbeidstakerne og leier de ut til Blå Bolig.

– Ikke full stopp

Selskapet bygger enkeltboliger og styrer bevisst unna store, halsbrekkende kapital- og risikokrevende prosjekter. Det har gitt selskapet ryggrad til å stå imot trangere tider.

– Om to tredjedeler av omsetninga skulle forsvinne et år, så skulle vi likevel klart å overleve, sier Monsen.

De trange tidene har kommet for de fleste boligbyggere landet rundt. Men Blå Bolig har ikke hodeverk eller blåmandag.

– Vi gjør ikke så mye annerledes, men vi jobber med hodene til de vi jobber med. Vi ser at ting går tråere, ja, men for oss er det ikke i nærheten av det som skrives. De fleste stopper opp og venter litt, men bruker bare lengre tid før de bestemmer seg. Vi vet at det snur. Det vil det gjøre, fastholder Monsen.