Vokser i rakettfart

Ganske ukjent: Gunnar Jan Olsen er daglig leder for rakettskytefeltets noe mer ukjente datter; Andøya Test Center. Et datterselskap som spesialiserer seg på test av militære våpensystemer.

Ganske ukjent: Gunnar Jan Olsen er daglig leder for rakettskytefeltets noe mer ukjente datter; Andøya Test Center. Et datterselskap som spesialiserer seg på test av militære våpensystemer.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Selskapet Andøya Test Center spesialiserer seg på oppdrag for forsvarsindustrien.

DEL

Her testes nye militære missiler/raketter, våpensystemer og jagerfly.

Med betydelig suksess. I løpet av de siste tre årene har selskapet mer enn seksdoblet sin omsetning. Fra rundt 2, 1 millioner kroner i 2008, til nær 14 millioner kroner i 2010. Driften går også med et pent overskudd.

Ikke rart daglig leder Gunnar Jan Olsen trekker på smilebåndet, der han står i den uvanlig milde fønvinden som feier inne over rakettskytefeltet i Oksebåsen.

- Vi har i dag ingen konkurrenter i Norge. Når det gjelder denne type avansert teknologiutprøving av forsvarssystemer må du til utlandet, og spesielt USA, for å finne liknende testmiljøer, forteller Olsen.

Den ukjente datteren

Vi befinner oss noen få kilometer utenfor Andenes sentrum. Inne på området til Andøya Rakettskytefelt, som i snart 50 år har hatt suksess som oppskytingsbase for forskningsraketter og ballonger.

Men hovedselskapet Andøya Rakettskytefelt AS har en mer ukjent slektning. I alle fall ukjent for folk flest. Det heleide datterselskapet Andøya Test Center AS.

- Mens morselskapet Andøya Rakettskytefelt arbeider mot vitenskap og forskning, går vi inn på et kommersielt militært marked, forteller Gunnar Jan Olsen, daglig leder av Andøya Test Center.

Markedet er det norske forsvaret, samt forsvarsindustrien i allierte land i Europa, inkludert Sverige.

Ikke rakettfart

Men det gikk ikke i rakettfart i starten. Selskapet ble etablert i 1997, men var uten ansatte fram til 2000 da Olsen begynte i jobben. Å etablere seg i forsvarsmarkedet er ingen enkel jobb.

- Denne type virksomhet er veldig basert på tillit. Uten det får du ikke oppdrag. Vi måtte ha suksess på hjemmebane først, og arbeidet lenge overfor det norske forsvaret, forteller Olsen.

Løftet kom for alvor i 2009, gjennom en 5-årig intensjonsavtale med Forsvaret. En rammekontrakt om bruk av Andøya som test- og øvelsesområde, som gir forutsigbarhet.

- Hittil har forsvaret vært i USA for å teste nye våpensystemer. Denne avtalen var svært viktig for oss, fordi det er et signal om at de ønsker å bruke testmiljøet vi har bygget opp her på Andøya. For oss gir dette et grunnlag for å kunne satse videre, sier Olsen.

Test av sjømissiler

Tidligere i år kom nok et viktig gjennombrudd. Andøya Test Center signerte en kontrakt om å forestå test av et nytt sjømålsmissil. Kontrakten er på 117, 6 millioner kroner. Den omfatter inntil åtte missilfyringer fra norske marinefartøyer i området rundt Andøya og Senja.

- Kontrakten innebærer et kompetanse- og teknologiløft for oss, sier Gunnar Jan Olsen.

I testene sørger selskapet for skyteledelse, sikkerhet og nedlasting av data ved hjelp av radar, telemetri og høyhastighetsvideo som følger missilenes ferd.

Litt hemmelig

Andøya har flere fortrinn som testområde; utenfor ligger storhavet som et nærmest ubegrenset nedslagsfelt, nærheten til Andøya flystasjon med en av landets lengste rullebaner, kompetansen på rakettskytefeltet.

- Selskapet Andøya Test Center har en liten organisasjon. Vi er ikke mer enn 3-4 ansatte, men vi leier inn personellkompetanse fra rakettskytefeltet etter behov.

Han snakker gjerne om selskapets virksomhet. Men detaljene om testoppdragene holder han for seg selv. Mye av dette er fortrolig, og militære hemmeligheter.

- Ja, det er en god del ting som vi ikke kan snakke så mye om, sier daglig leder Gunnar Jan Olsen.

Artikkeltags