(Nord24)

Få tilgang til alt innhold på Nordlys og Nord24.no - 8 uker kun 99,-

Napp (Nord24.no): Det bobler under overflaten. Surklelyder. En liten bagatell kan gjøre dykkeren «trollsint». På tv-skjermen i båten kan kollegene følge med, mens dykker Pål Abelsen borer og borer, i en svær kampestein på havbunnen på 10-12 meters dybde.

- Jeg har mange ganger hatt lyst å «kaldkvele» de på land. Men med én gang du kommer opp, så forsvinner sinnet. Jeg tror det er det konstante trykket mot panna, ler John B. Kildahl, mens han følger med på skjermen.

Det er blytungt arbeid. Etter 2,5 timer må dykkeren opp. Ikke så snakkesalig til å begynne med, men etterhvert kommer smilet frem. Kildahl peker på "nazitabellen" - som følges slavisk. Den viser at dykerens maksimale bunntid på én dag er nådd.

Da må de pent vente til neste dag med de siste borehullene - før den 3,5 meter høye steinen skal fylles med dynamitt og sprenges til grus.

- Du kan tjene gode penger i full fart

Kildahl er blå og gul i ansiktet, med flere skrubbsår. Men det skyldes ikke dykking - men at han var vel ivrig da han skulle ordne seg en snus - og endte med å snuble over noen rullende trestammer...

Dykkerkompaniet har heldigvis vært forskånet for både ulykker og nesten-ulykker i et yrke og en sport som er blant de farligste yrkene i verden, med lavere forventet levealder enn snittet.

Kildahl sier at ulykker og nestenulykker i stor grad handler om sikkerhetskultur. En ting irriterer i den hurtigvoksende bransjen.

- Det er mye uhumskheter som svømmer blant oss.  Det er ikke bra med så mange døgnfluer i bransjen. Du kan tjene gode penger i full fart, men døgnfluer kan være livsfarlige. Vi bruker mye tid og penger på sikkerhet. Døgnfluene driter i det.

Bildeserie

Dykkerkompaniet - billedserie

 

Andel av stort prosjekt

Vi er i den lille fiskerihavnen Napp i Vest-Lofoten. En diger pram med en gravemaskin oppi dominerer synsfeltet. Bøyer i grønn og i rød markerer hvor båtene trygt kan kjøre.

Dykkerkompaniet har en andel av det toårige storprosjektet med å utvide skipsleia inn til Napp Havn i Lofototen, et prosjekt til over 50 millioner kroner der det globale, danske sjøentreprenør-selskapet Per Aarsleff har hovedkontrakten.

Gusjegule «Hasse»

Prosjektet har bidratt til tre svært gode år for underleverandøren Dykkerkompaniet. Og veksten har fortsatt inneværende år.

Siden oppstarten har gründerne  «levd fra hånd til munn», men i år har de tatt et stort steg ved anskaffelsen av den store, gusjegule dykkerbåten "Hasse" - oppkalt etter faren til daglig leder Egil J. Krane.

«Hasse», med en total prislapp på over ti millioner kroner, har alt de kan drømme om; fem egne lugarar, vaskemaskin og dusj, oppholdsrom med stort tv, kontrollrom med videoutsyr, plass til en mini-ubåt (ROV), svært dekk til et stort aggregat og nødvendig dykkerutstyr.

- Vi satt lenge og tenkte, før vi bestemte oss. En egen dykkerbåt har lenge vært en drøm. Den er som et hus på havet. Alt er mye enklere.

Båten skulle egentlig brukes for å kapre et nytt marked – oppdrett – men det har vært så mye å gjøre i anleggsbransjen at den er booket lang tid fremover.

- Kanskje må vi kjøpe enda en båt, sier Kildahl.

Eide ikke nåla i veggen

Men da de startet opp for rundt 20 år siden var det helt andre kår.

- Vi eide ikke nåla i veggen. Og hadde ikke råd til å starte et AS engang - så vi endte opp med å danne et såkalt «LTD-selskap» - som har et litt snusket rykte. Men vi har vært selvfinansiert hele veien. Det er det som har berget oss. Og etterhvet som pengene har kommet inn, og det ble mulig med skattefri overgang til et aksjeselskap, har vi benyttet oss av den muligheten.

Men i en vekstfase er det ekstra ergerlig med tap som følge av at kunder går konkurs.

- Vi har tapt både på konkursen i Arctic Seaworks og andre.

Sakte, men sikkert, har de bygd seg et rykte for beherske vanskelige jobber.

- Vi har konstant tatt på oss oppdrag som kanskje var for store for oss, og har løst dem på vår egen måte. Og vi tror prisen har blitt lavere for kunden – i og med at vi klarer oss med langt mindre utstyr enn konkurrentene. Det er aldri nei i vår munn.

Metode=Petter Smart

Deres metode går nemlig ikke an å lære på skolebenken – og er mest sammenlignbart med det Petter Smart holder på med i Donald Duck-historiene. Metoden er lært gjennom et langt liv. For Kildahl startet læreprosessen allerede som 11-åring – på Nordlandbanen, senere på Bjørnfjell og rundt omkring på anleggsplasser i hele landet.

- Jeg tror vår metode handler om nysgjerrighet. Jeg visste nesten ikke hvem faren min var før jeg var 11 år. Han var omtrent aldri hjemme. Først da jeg fikk være med på byggeplassen på sommerjobb ble jeg kjent med han. Jeg hang over ryggen hans, og snoket. Det er litt det samme som faren min som skrudde fra hverandre bilen – og skrudde den sammen igjen – for å se hvordan den funket. Og den funket – selv om han hadde to fiskekasser med deler til overs. Jeg tror bilen går den dag i dag.

- Det er en sykdom

Selv har han fem barn – inkludert et bonusbarn – og er like ofte på farten som sin far.

- Det er litt i blodet å være pendler. Det er en sykdom. Du blir hekta. Og etter noen uker hjemme så lengter du litt ut.

Og fedrene - «Tronne og Hasse» - er også nøkkelen til det vellykkede partnerskapet mellom Kildahl og kompanjong Egil J Krane som har vart i 20 år i år.

- Fedrene våre drev i lag. Hans far var dykker, mens min far var ingeniør med vannskrekk. De utfylte hverandre.

Å bade i kloakk: - Det er varmt...

Kildahl er dykker med flyskrekk. Men den skrekken gikk over etter en flytur med to valium istedet for en halv – men det er en annen historie…

Dykkerkompaniet gjør alle typer oppdrag. Det beste er oppdrag med å lage nye slipper - noe som innebærer undervanns kapping, sveising, bolting, armering - med mer:

- Slike jobber gleder man seg til, det har alt.

Og det verste er å bade i kloakk der man har null sikt - annet damebind og andre overraskelser - og man kun kan føle seg frem.

- Det har sin sjarm å bade i kloakken også. Det er litt varmere.

Fakta om dykking.

DYKKERKOMPANIET - FAKTA

 • Hovedkontor er i Svolvær i Lofoten.
 • Leverer "alt" innen dykkertjenester.
 • Daglig leder er Egil Johan Krane
 • Styreleder er John Bjørnar Kildahl.
 • Eiere er Dykkerkompaniet Eiendom as , som igjen eies av John B. Kildahl (40 %), Egil J. Krane (40 %) og Hans Egil Krane (20 %).

 

VEKST I NORD 2016

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier:

 • Over én million kroner i omsetning.
 • Nordnorsk tilhørighet og eierskap.
 • Minst 20 prosent vekst, i både omsetning og driftsresultat, hvert år de siste 3 årene.
 • Har levert regnskap innen tidsfristen.
 • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, ha et godt produkt eller tjeneste, samt best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
 • Regnskapstallene tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
 • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 22.november under Næringslivsdagen Nord.