(Nord24)

Få tilgang til alt innhold på Nordlys og Nord24.no - 8 uker kun 99,-

- Vi lager drømmene til folk. Det er mye mer artig enn å bygge digre offentlige bygg, sier Svein-Ole Wilsgård.

Vi står i drømmen til en tromsøværing som snart skal vende hjem fra jobb i Singapore til en splitter ny funkisbolig i Trollbakken over Tromsø sentrum. Her er ikke spart på noe. Enstavsparkett, vanbåren varme og gasspeis. Utenfra ser huset nær ferdig ut. Inne vrimler håndtverkere som gjør siste finpuss.

- Folk vil ha funkis. De kommer med arkitekttegninger. Så vi hjelper dem å finne ut hva som er mulig, og får det produsert i elementer. Her har vi funnet vår nisje, sier Wilsgård.

Og det er foreløpig en smal nisje.

- Egentlig har vi ikke konkurrenter.

Ble invalid etter fall

Det har gitt en vekst fra starten på null i 2012 til en omsetning i 2015 på nær 30 millioner, og driftsresultat på 1,4 millioner. I 2016 har det gått like bratt oppover.

Alt startet med en stor nedtur.

1998: Svein-Ole Wilsgård er i fritt fall mellom himmelen over Andenes og en svært hard slipp. Etter 7,5 meter er det bråstopp. Han har knust hofte, og må gjennom et langt opphold på Valnesfjord helsesportsenter for å lære seg å gå igjen. Han blir erklært 68 prosent ufør.

- På NAV forventet de jo jeg skulle ta uføretrygd. Men det var jo ikke hodet som var skadet, så det sa jeg var uaktuelt.

Han vendte tilbake til båten "Senjagutt". Men etter et par år sa ryggen stopp. Han måtte finne noe nytt å ta seg til.

- Jeg startet mer eller mindre med to tomme hender.

 

Havbruk og fiskeri

Wilsgård kommer fra en familie med lange tradisjoner i havbruk og fiskeri. Han var vokst opp på oppdrettsmerdene til faren og onkelen, men nå hadde han fått nok av fisk.

- Jeg hadde jo alltid interessert meg for hammer og sag, bygget trehytter og sånt.

Han begynte å kjøpe opp eiendom i Tromsø.

- Eiendom er aldri galt. Men jeg hadde ingen anelse om at vi skulle få den veksten vi har sett. Modern trodde jeg var sprø da jeg betalte seks millioner for et hus, i dag går et tilsvarende for 10 millioner.

Det ga kapital til å satse på nybygg. På en heisatur til Latvia traff han Martins Daugis

- Så slo vi hodene sammen.

Måtte ta seg sammen

Masterwork kom inn på hyttemarkedet i Norge først ved å levere interiør og møbler. Så hele hytter med elementbygg fra Latvia. Men i 2011 døde Martins brått. Da hadde de store prosjekter gående.

- Hjerteinfarkt. Hardt og brutalt. Jeg måtte bare ta meg sammen og holde bedriften gående.

De har beveget seg bort fra hyttemarkedet.

- Det er like dyrt å bygge hytter som boliger. Samtidig får du økte kostnader med transport. Og mangler du en pakke skruer må du kjøre inn til byen og hente.

På kontoret har Wilsgård en tavle med pågående prosjekter. De fleste eneboliger i Tromsø. Det er også flere industribygg, blant annet hjemme i Torsken. Det gir flere bein å stå på. Men det er i boliger de ser for seg størst vekst.

Masterworks

 • Hovedkontor i Tromsø
 • Leverer skreddersydde eneboliger, hytter og industribygg fra elementfabrikk i Latvia
 • Daglig leder og styreleder: Svein-Ole P Wilsgård
 • Eies 100 prosent av Masterwork Construction Holding AS/Svein-Ole P Wilsgård

50 ansatte

Wilsgård eier i dag 100 prosent av Masterwork Construction. De har et tyvetalls ansatte i Tromsø og rundt tredve i Latvia. Noen pendler. Men mange av de ansatte fra Latvia har flyttet og etablert seg i Latvia.

- Det er jo den beste løsningen. Da slipper vi utgifter til reise, og det er ikke lett å finne boliger når de ansatte pendler.

De er i en bransje som er belastet med svart arbeid og utenlandsk arbeidskraft på kreative kontrakter. Men Wilsgård forsikrer at deres ansatte har vilkår som ikke står tilbake for norske kolleger. 

- Det er så strengt regelverk at det ikke går an å slippe unna med sosial dumping.

Masterworks kontrollerer i dag hele verdikjeden.

- Vi forsøkte å kjøpe elementer fra andre, men det var ikke enkelt. Vi måtte legge mye arbeid i å få den kvaliteten vi ønsket. Så var det ny bestilling og samme kjøret.

Samme pris

For ikke å snakke om fenomenet "not included".

- Mange tror det er billig å handle i Baltikum. I realiteten er det nesten samme pris som hjemme. Får du en pris som er for god til å være sann, må det ringe noen bjeller. Ellers står du der og lurer på hvor taket er. "Not included", sier de da. Jeg tuller ikke.

Wilsgård bygget opp sin egen fabrikk i Latvia.

- Nå har vi kontroll på alle ledd. Og vi produserer bare til oss selv, selv om mange er interessert i å å bli kunder hos oss.

Markedssjef Raymond Andersen sier de tenker strategisk for fremtiden.

- Vi vil nødig komme i en posisjon hvor vi konkurrerer med oss selv.

Neste år planlegger de nybygg i Riga.

- Den finansieres greit med leien vi betaler for lokalene i dag. Produksjonsutstyret har vi allerede.

Bygges raskt

Elementbygg gjorde sitt inntog i Tromsø for et tiår siden. Slik kan store prosjekter reises raskt. De som ville ha elementbygget enebolig har vært henvist til ferdighus fra kataloger. Masterworks har en produksjonslinje som gjør at de kan levere skreddersøm. Ikke bare selve huset - de kan også skreddersy møbler, garderober og kjøkken. Andersen viser frem fasaden på boligen vi besøker.

- Den er ferdigmalt fra fabrikken. Så går håndtverkerne bare over spikerslagene her.

I Latvia har de fem egne ingeniører som kan stå for skreddersydde løsninger til hvert hus.

- De fleste andre som leverer elementhus gjør det med A4-løsning og minst mulig dikkeldakk. Men folk kommer med arkitekttegninger og vil ha funkis og glass. Da må vi levere skreddersøm. Det er her vi har funnet vår nisje. 

Elementboligene fra Masterworks er ikke nødvendigvis så mye billigere å produsere enn et plassbygd hus. Oppsiden ligger i byggetid. Huset vi står i ble reist og lukket på få dager.

- Det er produsert varmt og tørt, og holder seg varmt og tørt fordi vi lukker bygget raskt. Det er en stor fordel når du jobber i Tromsø.

Når de ikke kan levere selv, prioriterer Masterworks lokale bedrifter i Tromsø. Verandaen er rammet inn i glass fra Krane i Tromsø.

- Vi har forsøkt glass fra Latvia. Men det var ikke så mye billigere. Da synes vi det er viktig å bruke lokale leverandører i Tromsø. Og har vi funnet en samarbeidspartner holder vi oss til dem. Det er bedre å jobbe med noen du kjenner enn alltid å spare. Det blir som å kjøre rundt og gjøre dagligvarehandel etter tilbudsavisa. Du har kanskje spart noen kroner, men kjørt vekk mye mer i bensin og brukt masse tid.

- Nybygg underpriset

Det er hard konkurranse og press på marginene i bransjen. Egentlig burde nye boliger kostet mer, mener Wilsgård.

- Nybygg er underpriset i Tromsø. Det er fortsatt billigere å bygge nytt enn å kjøpe brukt. I dag betaler du 7-8 millioner for en rønne fra 70-tallet, så må den renoveres. Folk flest skjønner nok ikke forskjellen på oppussing og renovering. Men når du må bytte bad og tak blir det fort millionbeløp.

Byggmester Kay Inderberg stryker hånden rundt en listefri vindusåpning.

- Dette er vår signatur. Det tar enormt mye tid, men er prikken over i-en.

Men det hender kundene må realitetesorienteres.

- Noen har vært for mye i Spania og vil bygge det samme her, og arkitektene er fantasifulle sier Wilsgård.

De kommer med garasjer plassert i snøfeller under terrenghøyde, og panoramavinduer rundt hjørner.

- Og arkitektene er fantasifulle. Hvis det er løsninger vi vet ikke fungerer sier vi fra og blir enige. Hvis ikke vil jeg heller miste en kunde enn å bygge noe jeg vet vi får reklamasjon på etter to år.

Masterwork får ni av ti prosjekter gjennom omtale på sosiale medier og kunder som har hørt om deres tidligere bygg. Det gjør at de er avhengige av tilfredse kunder.

- 99 prosent blir fornøyde, den siste prosenten kan du ikke gjøre fornøyd. Slik er det i denne bransjen.

 

VEKST I NORD 2016

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier:

 • Over én million kroner i omsetning.
 • Nordnorsk tilhørighet og eierskap.
 • Minst 20 prosent vekst, i både omsetning og driftsresultat, hvert år de siste 3 årene.
 • Har levert regnskap innen tidsfristen.
 • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, ha et godt produkt eller tjeneste, samt best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
 • Regnskapstallene tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
 • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 22.november under Næringslivsdagen Nord.