Slik så hun ut etter en natt med veggedyr på hotellrommet

FULL AV BITT: Bildet til venste viser kvinnens nakken den dagen hun fikk bittene. Bildet til høyre er av kvinnens  ribben, tatt torsdag, en uke etter at bittene kom.

FULL AV BITT: Bildet til venste viser kvinnens nakken den dagen hun fikk bittene. Bildet til høyre er av kvinnens ribben, tatt torsdag, en uke etter at bittene kom. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Økt problem etter sjakk-OL.

DEL

Oppholdet ble ikke helt som ventet for den unge gjesten på et overnattingssted i Tromsø. Etter noen dagers opphold våknet 19-åringen onsdag i forrige uke med selskap av et billelignende insekt. Hun hadde også fått flere bitt.

- Det var på størrelse med en lillefingernegl, og den var rødbrun siden den åpenbart hadde drukket en del blod, forteller den kvinnelige gjesten til Nordlys.

Hovne og røde kuler

Hun meldte fra til overnattingsstedet, og det ble iverksatt tiltak. Hun forteller at rommet blant annet ble sprayet med insektgift.

Jenta forteller at hun fortsatte oppholdet på samme rom etter behandlingen. Men neste morgen skal situasjonen ha vært langt verre.

- Torsdag var jeg helt oppspist. Jeg hadde fått 35-50 bitt i løpet av natta. Bittene hadde utviklet seg til store, hovne og røde kuler. De klør fortsatt like mye nå ei uke senere, sier jenta.

Hun oppsøkte legevakt to ganger i forbindelse med bittene. Hun fikk salve og medisiner.

- Legen sa jeg ikke kunne sove på det samme rommet igjen, for det kunne være farlig om jeg fikk flere bitt.

Fulgte prosedyrer

Daglig leder ved overnattingsstedet bekrefter at gjesten meldte fra om veggedyr.

- Det stemmer at vi fikk et tilfelle av veggedyr. Da ble rommet stengt av med det samme, og vi fulgte alle prosedyrene.

Han avviser at problemet hadde eskalert dagen etter.

- Vi renset rommet med det samme, og det har ikke vært noe problem etterpå.

- Eksplosiv økning

Dette er ikke første gang det er oppdaget veggedyr på det aktuelle overnattingsstedet.

- Det første tilfellet var for rundt to år siden. Men dette er ganske vanlig, og det er ikke ett eneste overnattingssted som ikke har oppllevd dette. Det er et problem som øker i takt med at folk reiser stadig mer, sier han.

Han kjenner også til at flere overnattingssteder i Tromsø har oppdaget veggedyr etter sommerens sjakk-OL.

- Jeg vet at flere hoteller fikk problemer med det etter sjakk-OL. Vi ser også at det øker på i takt med nordlystrafikken.

Daglig leder hos skadedyrfirmaet Aktiv Nord, Trond Stormo, bekrefter at det blir stadig mer veggedyr i nord.

- Vi har ukentlig veggedyroppdrag. Det er det største skadedyrproblemet for overnattingssteder, og vi ser en eksplosiv økning av antallet tilfeller, sier Stormo.

Han anslår at det de siste tre årene har vært en økning på 30-40 prosent i antall tilfeller hvert år.

- Vi har til og med vært på Svalbard for å fjerne veggedyr.

Varmebehandling

Veggedyr er en blodsugende parasitt, som lever over hele verden - men på kalde steder vil den bare overleve innendørs. Et bitt kan forårsake rødlige flekker og kraftig kløe, mens andre knapt vil reagere.  

Oppdager man veggedyr, er det viktig å fjerne alle ting på rommet som dyrene kan skjule seg i. En vanlig framgangsmåte for å fjerne dyrene er varmebehandling av rommet kombinert med insektgift. Veggedyr tåler verken høy kulde, eller høy varme.

- Generelt kan jeg si at det ikke er vanlig å ta i bruk et rom som har vært behandlet for veggedyr med det samme, sier Stormo.

Artikkeltags