Det er ventet dårlig vær i Troms og nordre del av Nordland de kommende dagene. Kraftig vind og store mengder nedbør er ventet å føre til vanskelige kjøreforhold og stor snøskredfare.

Frem til lørdag er det ventet 50 mm nedbør. Vinden kan komme opp i storm, med kraftige vindkast.

– Det er en værsituasjon vi følger nøye med på, og det vil trolig bli sendt ut nye farevarsler i morgen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør.

Storm

Onsdag kveld vil vinden øke til sørvestlig sterk kuling. Torsdag er den ventet å stige til full storm.

– I Tromsø vil nok det verste være på torsdagen. Det vil nok kunne komme opp i sørvestlig storm, sier Skattør.

Det kan bli lokale variasjoner avhengig av hvor lavtrykket passerer, opplyser hun videre.

– Det er potensiale for kraftig vind både torsdag, fredag og første del av lørdag.

Vinden vil dreie mot vest-nordvest mellom torsdag og fredag, og det kan komme sterke vindkast. Den er ventet å minke fredag kveld.

– Det kommer varmere luft og en del nedbør. Først i løpet av sent onsdag kveld natt til torsdag vil det være snø og overgang til sludd og regn på kysten. Fredag går temperaturen ned igjen, og da får vi nok mer snø.

Stor snøskredfare

NVE varsler at det torsdag vil være stor fare for snøskred i Tromsø, Lyngen, Sør- og Indre Troms. Skredfaren vil da stige til nivå 4, som er nest høyeste nivå.

– Da kan store skred utløses av seg selv, sier Skattør.

– Ny vindøkning og påfyll av nedbør fører til at utbredelsen av og størrelsen på ustabile fokksnøflak øker. Forbigående mildvær gjør også at det kan løsne våte skred naturlig i fokksnøansamlingene fra tidligere i uka, heter det i varslene for Tromsø, Lyngen og Sør-Troms.

Det er allerede betydelig skredfare – nivå 3 – i hele Troms.

– Vind med storm styrke og opp mot 25 mm nedbør vil føre til betydelig pålagring av ustabil vindtransportert snø i allerede velfylte leområder. Også andre leområder vil være utsatt siden vinden dreier og kommer mer fra sørvest enn rett vest og nordvest, som den har gjort de siste dagene, heter det i farevarselet for Indre Troms.

– Under mildværsgrensen vil nedbør som regn føre til økt belastningen på snødekket, og raskt stigende temperaturer vil føre til at bindingene i snøen svekkes ytterligere. Dette fører til at det vil være svært lett å løse ut skred og naturlige utløste både våte og tørre skred er sannsynlig, heter det videre i varselet.

Det er ventet et nytt skredvarsel onsdag kl. 16.

Vanskelige kjøreforhold

I Nord-Troms er farenivået varslet å synke til nivå 2 onsdag, før det øker tilbake til nivå 3 torsdag.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i hele Nord-Norge. Farevarselet er på gult nivå – det laveste av tre mulige.

– Torsdag og fredag vil sterk vind, nedbør og forbigående temperaturstigning lokalt gi vanskelige kjøreforhold, heter det i farevarselet.