Gå til sidens hovedinnhold

Varsler 50-årsflom Finnmark: – I Troms er man langt unna de nivåene

NVE øker flomvarslet til faregrad rød i Finnmark. I Troms er man langt unna samme nivå, ifølge NVE.

– Altaelva og Lakselv er områdene er hvor vi har sendt ut rødt varsel. Det er særlig de mindre elevene som går på rødt nå og er utsatt, melder vakthavende flomvakt i NVE, Peter Borsanyi, til Nordlys.

For elvene i Troms er farenivået fortsatt på oransje – det nest øverst nivået. Og mens heller ikke det tilsvarer hverdagskost, så er rød varsling av den sjeldne sorten.

– Oransje varsel kan være en alvorlig situasjon. Klassifiseringen som står bak er at femårsflom er oransje og 50-årsflom er rødt, melder Borsanyi.

Kjøligere

Samtidig opplever han ikke situasjonen i Reisaelva og Målselva i Troms som kritisk per nå.

– De er langt unna nivåene som vi opplever nå i Finnmark.

Her kan du se direkte døgnet rundt fra vårløsningen ved Målselva.

Borsanyi sier at det nåværende varselet i utgangspunktet gjelder til tirsdag, og påpeker at det er meldt kjøligere vær det neste døgnet, før det blir varmere igjen.

– Da er det opp til revisjon om vi trenger å holde de varslene ut.

- Hold deg unna elver

Til NTB oppfordrer meteorologene folk om å rense stikkrenner og kummer slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner.

– Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser, melder Meteorologisk institutt.

TIPS OSSTLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Kommentarer til denne saken