Dagen i dag kan bli årets varmeste i Troms

ÅRETS VARMESTE: Onsdag blir mest sannsynlig årets varmeste dag i Troms.

ÅRETS VARMESTE: Onsdag blir mest sannsynlig årets varmeste dag i Troms. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I går var det 26,3 grader i Tromsø og 32,0 grader i Dividalen. Temperaturene vil fortsette å stige i løpet av onsdagen.

DEL

I går ble det slått ny varmerekord i Dividalen med hele 32 grader. Det er sjelden vare i Nord-Norge, og i dag kan det bli slått flere rekorder i Troms. Regjerende varmerekord i Troms fylke er fra 1972 og er på 32,7 grader.

– Temperaturen ble målt i Skibotn. Juli i 1972 var en veldig varm måned for Troms, forteller vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Jon Austerheim.

Kanskje tropenatt

Det ble ikke tropenatt i Troms natt til onsdag, men mulighetene for at gradestokken holder seg over 20 gjennom hele natt til torsdag er helt klart til stede.

– Det er litt større sannsynlighet for at det skjer i natt siden det er mer vind, men natt til onsdag var det godt under 20 grader i hele Troms. I Nordland var det imidlertid tropenatt flere steder. Onsdagen blir nok årets varmeste dag i Troms, forteller han.

I Troms har det vært tropenatt noen ganger tidligere, men ikke ofte.

Da trenger vi litt vind fra sørøst, slik at det ikke blir vanlig nattlig nedkjøling. Det skal en del til å få tropenatt så langt nord. I Nordland skjer det oftere på grunn av landskapet. Der er det fjellkjeder mellom Norge og Sverige som er ganske smale, og presser lufta ned. Slik er det ikke i Troms, i tillegg til at det er veldig kaldt hav utfor her, forklarer han.

Det er i områder som Skibotn det kan bli tropenatt.

– Her er fjellkjedene ganske smale og det kan bli en del varmluft. Det er sjeldnere med tropenatt ut mot kysten, forklarer han.

Varmest i Bardufoss

Meteorologen tror det er gode muligheter for ny varmerekord i Bardufoss i dag.

– Det er nok der det blir varmest. Det var 30,5 grader der i går, og varmerekorden er på 31,7 fra 1972. Vi skal følge godt med, og den varmeste tiden på døgnet er nok mellom kl. 16 og 17.

Austerheim opplyser at det er i Bardufoss og resten av indre troms at temperaturene vil være høyest.

– Skibotn kan også få det veldig varmt hvis vinden blir presset ned.

I går var det vestavinden som ødela for mulige rekorder.

– For at det skal bli veldig varmt må vinden fra sørøst balanseres med den fra nordøst slik at vi ikke får nordavind.

I Tromsø var det 26,3 grader i går.

– Rekorden ligger på 30,2, den også fra 1972. Jeg tviler på at det blir varmerekord i Tromsø, men det kan jo skje! Noe som er uvanlig er at det er såpass varmt i fjellene. Vi har målt hele 23 grader på 700 meters høyde, samt 19 grader på 1000 meter i Finnsnes og på Sjufjellet i Tamokdalen.

Artikkeltags