Nå kommer snøbygene: – Folk i Troms må gjøre seg klare til snømåking

Foto:

Venter snøvær denne uka.

DEL

– Folk i Troms må gjøre seg klare til snømåking.

Det forteller vakthavende meteorolog ved Storm Geo, Roar Teigen, til Nordlys. Han tør likevel ikke å tippe snømengden de nærmeste dagene.

– Overhengende fare

– Det er en overhengende fare for polare lavtrykk som kan danne mye nedbør i form av snø. Hvor mye snø som kommer, avhenger av om dette lavtrykket slår til, forteller Teigen før han legger til:

– Uansett ligger det an til at en kald nordlig luft legger seg over tromsområdet, noe som vil gi mye bygevær – spesielt i ytre strøk, sier meteorologen.

Bygeværet vil vare fram til onsdag med temperaturer på minussiden, fra én minusgrad til fem-seks minusgrader i Tromsø. Ifølge meteorologen kan det nevnte polare lavtrykket by på økt vind – opp mot storm – hvis det slår til. På torsdag vil imidlertid snøværet avta.

– Da kommer det inn en høytrykksrygg som vil føre til minkende nedbørsaktivitet, forteller Teigen.

Og så kommer mildværet.

– Fra fredag av og inn i helgen ser det ut til å bli mildt med kuling, sier han.

– Følg med

Meteorologen har også en melding til de som skulle våge seg ut i det kommende snøværet.

– Før man drar ut på tur er det veldig viktig å følge med på skredvarselet på varsom.no, særlig med hensyn til været som ventes de neste dagene, forteller Teigen.

Fra mandag melder varsom.no om betydelig snøskredfare Indre Troms, mens det fra tirsdag av meldes om det samme i resten av Troms. Følgende står å lese i nettstedets skredfarevurdering:

– Påfyll av nysnø i kombinasjon med en del vind fra NV fører til ferske nysnøflak i leområder som kan være lett å løse ut. Kantkornlag ligger de fleste steder beskyttet under hard og tykk fokksnø. Men der overliggende snø er tynn og/eller myk kan det være lett å løse ut skred som kan bli store.

Artikkeltags