Gå til sidens hovedinnhold

Nå er rekorden i sikte: - Det er meldt sol så langt øyet kan se

Artikkelen er over 3 år gammel

Høstværet har vært upåklagelig i september, og det ser ikke ut til å endre seg.

Tromsø har hatt hele 153 soltimer så langt i september, kan meteorolog Vibeke Thynes melde. Det har vært lite nedbør, og klart vær store deler av måneden.

– Det er godt mulig det blir en ny rekord i år, når det gjelder millimeter nedbør. Rekorden er per dags dato på 18,9 mm, og i år har det bare falt sju millimeter nedbør i Tromsø i årets første høstmåned, forteller hun.

Varme temperaturer

Ikke nok med at september har vært tørrere enn vanlig, den har også hatt varme temperaturer. Og det ser ut til å holde seg på stabile femten grader på dagtid gjennom hele uka i Tromsø.

– Det er ikke vanlig med så varme temperaturer såpass sent i september, så her er det bare å nyte. Det gode været er kommet for å bli, og det er meldt sol så langt øyet kan se, sier Thynes.

Årsaken til det pene været er at det ligger et gunstig høytrykk over nordsiden Kolahalvøya som fører med seg en varm fralandsvind mot Tromsø og resten av Nord-Norge.

– Høytrykker er stabilt så det er bra. Det ser ut til å bli upåklagelig jaktvær hele uka for dem som driver med det, men det blir ganske kaldt om natta noe som fører til morgentåke. Frosten legger seg på bakken, og damper opp om morgenen. Det forsvinner ganske fort, forklarer hun og legger til at det kommer til å være relativt vindstille i Troms.

Det er ikke bare Troms som ser ut til å bli heldige med været denne uka.

– Også Finnmark, Nordland, Trøndelag og Vestlandet får mye pent vær. Det er store kontraster i den sørlige delen av Norge. På østsida er det rundt 13 grader og tung tåke, som ikke ser ut til å vil flytte på seg i nærmeste framtid, mens på Vestlandet er det 23 grader, steiksol og full sommer.

Kommentarer til denne saken