Fortsatt snøskredfare: – Må ikke glemme Troms, selv om det står på verst i Nordland

FORTSATT SKREDFARE: Dette bildet viser et snøskred som gikk i Bjørndalen tidligere i april.

FORTSATT SKREDFARE: Dette bildet viser et snøskred som gikk i Bjørndalen tidligere i april. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Faren for snøskred er fortsatt kategorisert som «betydelig» i Troms.

DEL

– Vi har jo en pågående situasjon i Nordland. Der har det kommet mye nedbør i natt og det fortsetter bare å regne. Vi har ikke oversikt om det har gått mange skred foreløpig i dag, men det må man forvente, sier Emma Julseth Barfod, snøskredvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Betydelig fare

Lørdag formiddag er snøskredfaren i Nordland fortsatt kategorisert til fem - «stor». Samtidig er det fortsatt skredfare også i Troms.

– Man må ikke glemme Troms, selv om det står på verst i Nordland, sier Julseth Barfod.

For øyeblikket ligger faregraden på tre her.

– I Troms er det mindre nedbør og ikke like varmt, så der er faren for store skred mindre. Men det er fortsatt fare der og, sier Julseth Barfod til Nordlys.

LES OGSÅ: Ras gikk over fylkesvei

Ifølge nettsiden varsom.no betyr faregrad tre «betydelig». Her står det at situasjonen i Nord-Troms er sammensatt, med fersk fokksnø i høyden, våt snø i lavlandet og forekomst av vedvarende svake lag nede i snødekket, mens i Tromsø finnes vedvarende svake lag nede i snødekket og at våte, naturlig utløste flakskred kan forekomme. Det samme gjelder for Sør-Troms.

Blir kaldere

Det er i områdene med mest nedbør skredfaren er aller størst.

– Og det er i sørlige deler av Nordland vi er mest bekymret for. Bare det siste døgnet har det her kommet 44 millimeter, og fortsatt venter vi mer nedbør, sier Julseth Barfod.

Ifølge NVE vil snøskredfaren i Nord-Norge reduseres allerede fra søndag.

– Temperaturen vil synke i store deler av Nord-Norge, men vi oppfordrer alle til å følge med på varslingene som blir gitt, sier Julseth Barfod.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken