Etter tropesommeren i Halden fikk Magne og Kari nok, og flyttet til Tromsø. Slik gikk det

I GODSTOLEN: Magne og Kari Moen.

I GODSTOLEN: Magne og Kari Moen. Foto:

Magne og Kari Moen er omvendte værflyktninger. Og de fikk akkurat det de var ute etter.

DEL

– Dette er flott vær, sier Magne Moen (73).

Denne onsdagen er det skikkelig snøslaps i gatene i Tromsø etter nok et kraftig snøfall natta før. Fra leiligheten i den øverste blokkrekken på Lunheim har de kongeutsikt over Tromsøysundet. Kikkerten står ved vinduet og appen Marine Traffic er lastet ned på telefonen.

De følger med på været utenfor stuevinduet, hurtigruta og øvrig skipstrafikk som siger forbi i sundet.

I september i fjor flyttet han og kona Kari (74) fra Tistedal ved Halden til Tromsø. Fjorårets tropesommer sørpå med flere uker med temperaturer over 30 grader, var forferdelig. Den store hagen og all plenklippingen på den nesten to mål store tomta var et ork og et slit. Det meste var brunsvidd i varmen.

Snømåking pleier å være et større slit enn plenklipping for folk i Tromsø. Men ikke for dem som bor i ei blokk på Lunheim. Der er det borettslaget som tar seg av brøyting og snømåking.

Omvendte værflyktninger

De omvendte værflyktningene, som flyttet fra tropevarme til snøstormer, er ute og går tur i Tromsø nesten hver eneste dag. Når de verste snøstormene herjer, holder de seg hjemme.

De har skaffet seg brodder med kjettinger. Broddene fungerer utmerket. Mens datteren er på jobb, går de luftetur med hunden hennes. To ganger i uka er de på treningssenteret i nabolaget. De liker å holde seg i form.

– Og jeg har fått prøve skiene igjen. Det er mange år siden sist, sier Magne Moen med et ansiktsuttrykk som en fornøyd liten guttunge.

Hobbymeteorolog

Magne Moen er værentusiast og hobbymeteorolog. I Tistedal hadde han sin private ganske avanserte værstasjon ute i hagen.

Hver dag målte han temperatur, nedbør, vindstyrke og luftfuktighet to ganger i døgnet, og noterte alt i en notatbok. Værstasjonen laget også med en værprognose om hvordan været blir den nærmeste tida.

Været på Østlandet byr ikke på de helt store variasjonene, og Magne begynte for mange år siden å mase på kona om at han ville de skulle flytte til Tromsø, hvor den ene datteren bor.

Hun har bodd i Tromsø i mye over 20 år. De har opp gjennom årene vært en rekke ganger på besøk hos datteren. Hun bor i naboblokka på Lunheim. Været i Tromsø er mer etter Magnes smak.

Har opplevd verre

Han liker mye vær og synes ikke den første hele Tromsø-vinteren har vært så ille så langt. Han har opplevd verre før.

– Jeg holdt igjen i mange år når han snakket om å flytte nordover. Men noen ganger må han også få viljen sin. Så fikk han det, og vi flyttet til Tromsø, sier Kari Moen.

Men egentlig så er hun ganske fornøyd hun også. Hennes store hobby er å løse kryssord og lese bøker. Hun er ofte innom biblioteket i Tromsø sentrum.

Ingen av dem sier at de angrer på at de flyttet. De holder jevnlig kontakt med tidligere omgangsvenner på telefonen. Hun liker ikke det glatteste hålkeføret. Da kommer hun seg ikke ut. Begge syntes også at det var litt stusslig i den mørkeste mørketida, når det allerede var mørkt i halv to-tiden på ettermiddagen. Men man blir fort vant til det også.

Skal nyte utsikten

– Nå gleder vi oss til sommeren, å sitte på verandaen i midnattssola med et glass vin og nyte utsikten over Tromsøysundet, å dra på hytta og på fisketurer, og på bilturer i de vakre naturomgivelsene.

UTSIKT OVER TROMSØYSUNDET: Fra verandaen i blokka på Lunheim har Magne og Kari Moen flott utsikt over Tromsøyssundet. De gleder seg til sommeren med midnattsola på verandaen.

UTSIKT OVER TROMSØYSUNDET: Fra verandaen i blokka på Lunheim har Magne og Kari Moen flott utsikt over Tromsøyssundet. De gleder seg til sommeren med midnattsola på verandaen. Foto:

Nå bor de i en stor boligblokk hvor det er vanskelig å sette opp Magnes værstasjon. Men til sommeren skal han sette opp værstasjonen på hytta til datteren. Hun har hytte i nærheten av Skittenelv.

Hun er, ifølge foreldrene, like stor værentusiast som faren. På hytta skal han gjenoppta sine høyst lokale værobservasjoner.

Når man flytter, må man sørge for at lokalavisa ikke fyller opp postkassen der man flytter fra. Lokalavisa i Halden fattet interesse da Magne kom for å si opp avisa, fordi han skulle flytte for å få mer vær. Halden Arbeiderblad laget i fjor høst reportasje om de omvendte værflyktningene og også har stått på trykk i Nordlys.

Artikkeltags