Nedbør øker risikoen for skred i Troms: Disse faresignalene skal du se etter

SKREDFARE: Odd Arne Mikkelsen (innfelt) i NVE advarer mot økt snøskredfare i Troms i helgen. Her fra et tidligere skred på Kattfjordeidet på Kvaløya i Tromsø.

SKREDFARE: Odd Arne Mikkelsen (innfelt) i NVE advarer mot økt snøskredfare i Troms i helgen. Her fra et tidligere skred på Kattfjordeidet på Kvaløya i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Dersom du skal ferdes i fjellet i helgen, er det god grunn til å være på vakt.

DEL

Lørdag oppjusteres snøskredvarselet for Troms fra faregrad to til tre. Bakgrunnen er til dels kraftige, lokale nedbørsmengder og vind.

«Hovedskredproblemet ventes å være ferske nysnøflak som legger seg over svakt lag av løs nysnø», heter det på skredvarslingstjenesten varsom.no.

Særlig gjelder det leheng mot øst og sør.

- Det har vært langvarig fint vær og når vi nå plutselig får et værskifte til nordvestlig vind og snøbyger, endrer skredfaren seg. Da må man skru hodet om. Det vil danne seg nye, fersk snøflak i lesider og ved faregrad tre er det nok snø til at folk som er på skitur i fjellet, kan utløse skred, sier Odd Arne Mikkelsen i NVE Snøskredvarslingen.

Lokale variasjoner

Faren for snøskred vil variere avhengig av mengden nedbør.

- Det er foreløpig ingen områder som utpreger seg, sier Mikkelsen.

Dersom man skal ferdes i fjellet i helgen, er det flere faresignaler man kan se etter for å unngå skred, forklarer han videre.

- Har det gått ferske skred, er det mulig at det gå flere. I tillegg bør man se etter vi kaller for skytende sprekker. Det oppstår i det man går på ski eller truger, og det sprekker opp i snøen. Det er et typisk faretegn på at dersom det hadde vært brattere, kunne det ha gått skred, sier Mikkelsen og nevner også drønnelyder i snøen som et typisk faresignal.

- Det generelle rådet jeg kan gi, er at dersom man er usikker på skredfaren og egen evne til å vurdere det, bør man velge turer som er slakere enn 30 grader, legger han til.

Byger og kuling

Fredag ettermiddag har det snødd tidvis tett i Tromsø sentrum. Lignende vær er også i vente resten av helgen, kan meteorologene fortelle.

- Det er snøbyger det går i, rett og slett. I tillegg vil det være perioder med kuling på kysten, men ikke noe avskrekkende, kraftige saker. Nedbøren vil fortsette gjennom kvelden og natten, og for så vidt gjennom morgendagen også. Enkelte steder kan det bli kraftige og mer intensive byger, sier Anita Ager-Wick, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Søndag kan imidlertid bygeværet avta.

- Et lavtrykk inn mot Nordland demper bygene litt. Søndag blir det betydelig mindre vind og nedbør, og kanskje håp om sol innimellom, sier Ager-Wick.

Temperaturen vil holde seg like under null grader, opplyser hun videre.

- Så alt av nedbør kommer som snø, sier Ager-Wick.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken