Har sendt ut gult farevarsel: - Kan bli isete og glatt

MYE REGN: Mandag vil det komme store nedbørsmengder i Nordland. Også Troms og Vest-Finnmark vil merke lavtrykket godt. Illustrasjon: Meteorologisk institutt

MYE REGN: Mandag vil det komme store nedbørsmengder i Nordland. Også Troms og Vest-Finnmark vil merke lavtrykket godt. Illustrasjon: Meteorologisk institutt

Advarer om vanskelige kjøreforhold mandag. Tirsdag kan det komme opp mot 40 centimeter snø.

DEL

- Det er mye varmluft som kommer opp dra de sørlige deler av Atlanterhavet. Særlig i Nordland blir det mye regn, men også i Troms og Vest-Finnmark blir det nedbør og plussgrader mandag, opplyser statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

Nedbøren vil først komme som snø. Seint i natt og mandag formiddag vil det slå over til regn, opplyser statsmeteorologen.

- Det blir nok isete og glatt mandag der det fortatt er snø på veiene. Det vil jo også komme litt snø i forkant av mildværet.

Vil fryse på bakken

På innlandet, hvor det har vært kaldt i helgen, kan nedbøren fryse på bakken. Det kan også komme underkjølt regn enkelte steder, opplyser Samuelsen.

Helgen har så langt vært preget av kaldt og fint oppholdsvær. I Tromsø lå temperaturen på en til to minusgrader søndag. På ytre strøk hadde det allerede søndag ettermiddag slått om.

Kaldest i nord var Svanvik i Pasvik, hvor det ble målt -36,3 grader. Det er den kaldest i Norge hittil i år.

På grunn av minusgradene spesielt lørdag har middeltemperaturen i Tromsø hittil i januar sunket ned til -0,2. Før det lå man an til å tangere rekorden fra 1925 på 0,4 plussgrader.

Kan komme mye snø

Mandag kan det bli opp til fem plussgrader på Tromsøya.

Tirsdag slår det imidlertid om til kaldere vær igjen. I tillegg vil det bli kraftig vind og komme store snømengder enkelte steder.

- Det vil bli opptil vestlig kuling, og komme inn kald luft. Og så vil det bli en god del snø, fra 20 til 40 centimeter, sier Samuelsen.

Onsdag blir det mindre vind, men fortsatt snøbyger. Torsdag slår det om til regn og mildvær igjen.

- Akkurat nå ser det ut til at man kan få en litt kaldere avslutning av måneden. Og det kan komme mer snø, sier statsmeteorologen.

Artikkeltags