NETTAVISEN:  Vinteren kan bli sprengkald. Og kulda kan vare til langt inn i mars måned.

Det danske værinstituttet DMI har kommet med en langtidsprognose for været i Skandinavia i januar, februar og mars.

Og ifølge prognosene går det mot en iskald vinter, skriver svenske Expressen.

- Kaldere enn normalt

For mens første halvdel av januar vil domineres av et lavtrykk som gir et mildt vintervær, setter kulda for alvor inn i andre halvdel av januar. Og den kalde perioden kan vare lenge - helt inn i mars, sier DMI-meteorologen Martin Lindberg til den svenske avisa.

Les også: Stor skredfare i romjulen

- Vi pleier å få en kaldere januar enn desember, men nå ser det ut som om det blir kaldere enn normalt i både januar og spesielt i februar, sier han.

- Mer eller mindre konstant kulde

Årsaken til kulda er den såkalte polarvirvelen, et lavtrykksområde i stratosfæren over Arktis i en høyde på mellom 25 og 50 kilometer. Denne polarvirvelen har flyttet betydelig på seg siden november, og DMI tror at det kan splittes i to i begynnelsen av januar.

Om det skjer, vil den kalde luften sige ned over Skandinavia fra Arktis og prege temperaturene helt fram til mars.

- Jeg er overbevist om at det som nå skjer med polarvirvelen betyr at vi minst får noen kalde perioder i januar og februar, det er nesten helt sikkert. Men om den skulle gå i stykker eller dele seg, noe det er omtrent 50 prosent sjanse for, kan kulden ta skikkelig over. Da får vi en vinter med mer eller mindre konstant kulde, sier Lindberg.

Les: Slik blir vinteren

- Kaldt på Sør- og Østlandet

Meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk Institutt har vært inne og sett på dataene fra DMI. Han synes det er vanskelig å slå fast med sikkerhet at det blir sprengkulde gjennom vintermånedene, men konstaterer at prognosene fra det danske værinstituttet ser riktige ut.

- Og det er klart; blir det kaldt i Sør-Sverige, så skal det ikke mye til for at det blir kaldt spesielt på Sør- og Østlandet også, sier Gislefoss til Nettavisen.

Iølge Expressen kan temperaturen i visse deler av Sverige krype ned mot minus 30 gjennom andre halvdel av januar og i februar.

- Januar blir fort kald, det er ikke noe nytt. Spørsmålet er hvor kaldt det blir. Vi får ikke minus 30 i Oslo, men man kan få minus 20. Når vi snakker minus 30, ser jeg heller for meg at det kan bli på det indre Østlandet, sier Kristian Gislefoss.

Sprengkulde eller ikke; det blir i hvert fall en relativt myk start på det nye året.

På Sør- og Østlandet vil temperaturen ligge rundt nullpunktet, ifølge Gislefoss. I indre strøk vil temperaturen holde seg på minussiden, mens det langs kysten vil være plussgrader.