Vurderer ekstremvarsel: Frykter orkan treffer Troms onsdag

Onsdag kveld ventes nordvest sterk storm, kan hende orkan i Vesterålen og Troms. Foto: Yr.no

Onsdag kveld ventes nordvest sterk storm, kan hende orkan i Vesterålen og Troms. Foto: Yr.no

Artikkelen er over 3 år gammel

Vindkast på 35-45 meter i sekundet.

DEL

Her får du Nordlys for 10,- i 10 uker

SISTE: Meteorologene har utstedt et oppdatert varsel for Nord-Norge hvor det fryktes at en orkan treffer Troms onsdag kveld.

Værsituasjonen for Nord-Norge de kommende dagene overvåkes nøye da det ventes storm og kraftig vind fra onsdag av. Mandag har meteorologene oppdatert værvarselet til mulig orkan og har utstedt ekstremvarsel.

- Vi er i en såkalt fase A nå, hvor vi har økt overvåkingen og vurderer å sende ut ekstremvarsel. Slik prognosene ser ut nå vil det bli orkan onsdag og vi vil sende ut ekstremvarsel i morgen tirsdag, sier meteorolog Håvard Thorset ved Vervarslingen for Nord-Norge.

Varselet gjelder for nordlige deler av Nordland og Troms, hvor det ventes kraftige vindkast på 35-45 meter i sekundet onsdag kveld.

Ber folk følge med på situasjonen

Meteorologen ber folk sjekke TV, radio eller internett for å oppdatere seg om situasjonen.

- Det er viktig å følge med på varselet som sendes ut i morgen tirsdag. Om det blir så heftig som vi frykter så bør folk begynne med å feste løse gjenstander. Det kan også bli aktuelt å oppfordre folk til å holde seg innendørs, sier Thorset.

I Finnmark ventes det ikke orkan, men nordvestlig sterk storm.

Vinden er ventet å være minkende natt til torsdag.

Slik beskriver meteorologene situasjonen på yr.no:

"Et lavtrykk under utvikling befinner seg mandag formiddag nordvest for Azorene. Lavtrykket vil styrke seg mens det beveger seg nordover i Nord-Atlanteren. Onsdag ettermiddag eller kveld vil lavtrykket treffe Nord-Norge. Det er fortsatt usikkerhet mtp nøyaktig lavtrykkplassering og tidspunktet for når den sterkeste vinden inntreffer. Hele Nord-Norge fra Salten og nordover er utsatt, men mest sannsynlig vil den sterkeste vinden ramme strekning Lofoten til Nordkapp onsdag kveld. I løpet av natt til torsdag vil lavtrykket bevege seg gjennom Finnmark. Hendelsen ventes å være over i løpet av torsdag morgen eller formiddag. NB! Værsituasjonen er nå under ØKT overvåkning og publikum må sjekke TV/radio/internet for oppfølgende meldinger. Ovenfor angitte områder og værforhold må foreløpig vurderes som anslag på potensial, IKKE et detaljert ekstremvarsel. Dersom data tilsier at denne situasjonen bør nedgraderes, vil det bli meldt at økt overvåkning avsluttes. Dersom data tilsier at denne situasjonen bør oppgraderes, vil det bli sendt ut ekstremvarsel i henhold til gjeldende kriterier."

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken