Slik har mildværet herjet med tromsøvinteren. Men meteorologene er optimistisk for neste helg.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Snødybden i Tromsø ble søndag formiddag målt til 75 centimeter. Du må ikke lenger tilbake enn til torsdag før snødybden ble målt til 98 centimeter.

Varmen og regnet har altså redusert snømengden med rundt 25 prosent siden torsdag. På Sjursnes er det enda mer ekstremt. Der har snødybdemåleren bevegd seg fra 76 til 35 cm, som betyr at snødybden er mer enn halvert etter helgas vær.

– Snøen har på grunn av regnet blitt mer hardpakket og en del lavere. Men det er ingen tvil om at mye har smeltet bort, sier Eirin Arnesen ved Meteorologisk institutt til Nordlys.

Man trenger ikke pakke bort sydvesten med det første.

– Det er fortsatt en del lavtrykksaktivitet som kommer til å prege dagene fremover. Men temperaturene er på vei ned, og kommer til å ligge rundt null grader, så det er vanskelig å spå hvilken nedbørsform vi kommer til å oppleve, sier Arnesen.

Optimistisk for neste helg

Mot neste helg er i midlertidig optimismen større hos værvarslerne.

Tendensen er at lavtrykket går mer sør for Tromsø på onsdag, og vi får vind fra nord, som kan gi litt kaldere temperaturer. Litt snø kan komme etter hvert, men man skal ikke forvente en kald vinter med det første, forteller meteorologen.

Det er meldt at temperaturmåleren skal ligge rett på undersiden av null grader, og med snøbyger inn mot helga kan det likevel bli godt ski- og turføre.

– Det blir i hvert fall en bedre helg værmessig enn denne helgen – men det skulle kanskje ikke så mye til, ler Arnesen.

Men først må altså tromsøværingene stålsette seg for noen milde lavtrykksdager rett etter helga.

35 grader forskjell!

Også Finnmarksvidda har fått smake på den milde lufta.

– Sihcajavre på 382 meter over havet hadde minusgrader lørdag morgen, og nå har det vært hele +5,3 grader, bare tre tideler fra den lokale februarrekorden på stedet fra 1953. Det utrolige er at det for to dager siden var under -30 grader her, sa statsmeteorolog Eirik Mikal Samuelsen til Nordlys i går kveld.

Her er stedene med tosifret antall varmegrader i Nord-Norge fram til kl. 17.00 lørdag lokal tid:
12.2 – Manndalen
11.5 – Birtavarre
11.0 – Løkvollen
10.3 – Sørkjosen Lufthavn
10.3 – Hekkingen Fyr

Artikkeltags