Sprengkulde i Troms: Slik blir været utover romjula

FROSTRØYK:

FROSTRØYK: Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vervarslinga Nord-Norge melder om store temperaturforskjeller i Troms.

DEL

Vakthavende meterolog ved Vervarslinga Rafael Escobar Løvdal forteller at det er gjennomgående kaldt i Troms, men at det likevel er store store temperaturforskjeller i fylket.

Nå er det minus 3 grader i Harstad, mens det er 25,8 minusgrader på Bardufoss, sier Løvdal for å illustrere.

- Når det er klarvær slik som i dag blir det skikkelig kaldt på steder hvor det tradisjonalt sett er kaldere, slik som på innlandet. Bardufoss og Dividalen har mange minusgrader. På kysten er det ikke riktig så kaldt, sier han og legger til:

- Når det er klarvær blir det kaldt, mens når det er tåke og skyer blir det ikke så kaldt.

Store forskjeller

Hvor lenge kan man forvente så lave tempraturer?

- Det er veldig vanskelig å si. Lufta blir nok den samme de nærmeste dagene. Det er avhengig av skydekket. De stedene som var kalde i dag, blir nok det i morgen også. I tillegg må man regne med snøbyger inn i mellom. Snøbygene vandrer langs kysten fra øst og nordover og er i omløp hele tiden. De kan komme både morgen og kveld, forteller Løvdahl.

Det er også store variasjoner i Tromsø.

- Det kaldeste punktet er i Tromsdalen hvor det er målt 11,2 minusgrader. Midt på Tromsøya har det i dag vært i overkant av ni grader, mens det trolig vil være litt varmere i morgen. På Stakkevollan er det et par minusgrader mindre. I en kystby som Tromsø vil det også føles kaldere enn hva målestokken egentlig viser. Minus ti kan for eksempel føles som minus 15, opplyser han.

Skiftende snøbyger

Prognosen er at klarværet holder seg stabilt, med ett par innslag av snøbyger.

- Det er bare å forberede seg på at det blir kaldt de neste dagene, Så kaldt som opp mot 14-15 minusgrader slik som det er i Skibotn i dag, blir det sjeldent i Tromsø. Gradestokken vil nok ligge å vippe mellom minus fem og minus ti, sier meteorolog Løvdahl.

PS: I det interaktive værkartet under kan du zoome inn og ut, samt velge mellom å vise temperatur, vind og nedbør.

Artikkeltags