Slutt på OBS-varsel fra værmelderne

Artikkelen er over 2 år gammel

Meteorologisk institutt har sluttet med OBS-varsel. I stedet varsler de farlig vær med fargene gul, oransje og rødt.

DEL

Målet er at flere skal forstå, melder nettsiden yr.no.

- Fargene sier noe om hvor farlig været kan bli sier prosjektleder Gjermund Haugen ved Meteorologisk institutt til nettsiden yr.no.

Denne uka ble de nye farenivåene med gul, oransje og rødt synlig på yr.no.

Gult varsel er det vanligste farenivået og det som tidligere ble kalt OBS-varsel. Det betyr moderat farlig; at det kan bli lokale skader, at strømbrudd kan skje og at vind kan gjøre det farlig i fjellet.

Oransje betyr at det blir stor konsekvenser for mange. Dette er et varsel du skal ta svært alvorlig. Slik varsel skjer ikke ofte, og det betyr stor fare. Det har bare vært brukt tre ganger i år siden 1. mai, blant annet om uværet i Sør-Norge i forrige uke. Du bør forberede deg på alvorlige konsekvenser, og tenke deg om hvis du har planer om å oppholde deg i det aktuelle området. Det er reell fare for at liv og verdier kan gå tapt. Været kan føre til alvorlige skader, og veger blir stengt, og båter og fly innstilt.

Rødt nivå vil forekomme svært sjelden. Det betyr ekstremvær med ekstrem fare. Det blir store ødeleggelser og det er fare for at liv går tapt. Det frarådes å ferdes i områder med rødt varsel.

Artikkeltags