Værfenomenet over Tromsø er vakkert, men varsler dårlig nytt

DÅRLIG TEGN: Sirkelen rundt sola er fin å se på, men varsler som oftest regn og skyer. Bildet er tatt mandag ettermiddag mot Fjellheisen. Foto: Stian Saur

DÅRLIG TEGN: Sirkelen rundt sola er fin å se på, men varsler som oftest regn og skyer. Bildet er tatt mandag ettermiddag mot Fjellheisen. Foto: Stian Saur

Artikkelen er over 1 år gammel

Ringen rundt sola er ytterkanten på en nedbørsfront. Fronten vil prege været i Troms de neste dagene.

DEL

Mandag ettermiddag oppsto det et ikke helt ukjent værfenomen i Tromsø. Sola, som skinte fra nesten skyfri himmel, var omkranset av en hvit sirkel. Fenomenet kalles «halo» og er ofte et forvarsel på væromskifte, fra klarvær til skyet vær.

- Sirkelen skyldes iskrystaller som sollyset skinner gjennom. Dette er ofte ytterkanter av en front, et tegn på slørskyer og fuktighet og et varsel om at vi har noe mer er i vente. Det er ikke alltid det kommer nedbør, men ofte, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Siri Wiberg.

- Og i dette tilfellet?

- Her stemmer det ganske bra. Det er en front på vei mot Troms nå og de neste dagene blir det grått og vått.

Hele uken

Det er ikke snakk om de helt store nedbørsmengdene, trolig halvannen til fem millimeter om dagen. Under 500 moh vil nedbøren komme som regn.

-  Mest nedbør kommer det i ytre strøk, i indre strøk av Troms vil det bli mindre nedbør.

Værtypen vil være stabil og Wiberg kan heller ikke se at det skal komme noen store endring mot helga.

- Det blir det samme de neste dagene; grått, litt vått og kjedelig.

Kjølig

Temperaturen vil ligge på rundt 4-5 plussgrader i Tromsø og krype ned til rundt null grader om natta. Utover uken kan temperaturen synke noen grader på dagtid.

Vinden vil komme fra en sørvestlig retning tirsdag. Senere uken blir vindretningen skiftende.

Gråværet i Troms skyldes et større lavtrykk utenfor Nordland.

- Det kommer ikke helt inn til kysten, og det blir derfor ikke de store nedbørsmengdene. Men fronten vil prege været også i Troms de neste dagene.

Artikkeltags