Ustabilt vær og snøskredfare: - Det er i dag det verste treffer

Artikkelen er over 2 år gammel

Men søndag har meteorologen gode nyheter.

DEL

I helga kan vi i Troms vente oss både snø og skredfare - dog med en liten opptur i slutten av uka.

- Det ser ut til å bli veldig ustabilt vær i Troms i dag og i helga, med mye vind og nedbør. Det er vanskelig å si hvor sterk vinden vil bli, men i dag ser det ut til å bli liten vestlig kuling på kysten. Kanskje det blir litt roligere på innlandet, sier vakthavende meterolog Eirin Arnesen ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Hvor mye snø som vil komme, er også vanskelig å forutse. Men langfredag blir dagen med flest snøbyger, så vil det minke utover lørdagen. Nord-Troms vil få mest nedbør i dagene som kommer.

- Det er i dag det verste treffer, og det kan være det kommer en 20 centimeter lokalt i løpet av dagen. Men nøyaktig hvor det vil komme, kan jeg ikke si sikkert. Jeg regner med de som bor i områder som vanligvis blir truffet av vind fra nordvest eller vestlig retning, vet det kan komme mot dem, sier meteorologen.

Gode nyheter

- Enn søndag?

- Jeg tror jeg har gode nyheter. Det ser ut til at vinden dreier sørøst, og fralandsvind betyr som regel litt bedre vær. Kanskje Tromsø dermed unngår snøbygene som fortsatt kan komme utover søndagen, som nok mest vil holde seg i ytre strøk.

Fredag ettermiddag ser det ut til at det blir stiv kuling oppe i fylkets fjellområder, mens det lørdag kan minke til frisk bris, ifølge Arnesen. Hun legger til:

- Og søndag vil det blåse ganske godt igjen i fjellene ytre strøk. Det kan bli roligere i indre strøk.

Hva angår temperaturendring er det ingen vesentlige endringer som vil forekomme, men gradene vil holde seg godt på minussida de følgende dagene.

Snøskredvarslinga

Torsdag ettermiddag omkom en snøskuterkjører et snøskred ved Kildal i Nord-Troms. Vaktleder i Snøskredvarslinga, Heidi Bakke Stranden, oppfordrer folk til å følge med på skredvarselene på varsom.no.

- Dette er ikke påsken for å vandre rundt på fjellet i skredterreng eller utløpssoner for skred. Man får heller finne på noe gøy i mindre bratt terreng i år - det er viktig å ta hensyn til skredfaren. Vi kommer til å oppdatere varslene gjennom påska, og det håper jeg alle som skal ut og ferdes i fjellet følger godt med på.

- Kan fjernutløse

Slik det ser ut nå er det fortsatt stor snøskredfare i Nord-Troms, Tromsø, Lyngen og Vest-Finnmark med faregrad fire - det nest høyeste på målestokken.

- Det er en kompleks sak å beregne skredfaren. I situasjoner der det er varslet om høy skredfare kan en vente at skred både løsner av seg selv, eller du kan gå på flatmark og fjernutløse skred, i tillegg til at du kan utløse skred der du står. Jeg håper de som ferdes på fjellet, oppholder seg i lavere terreng, sier hun.

Hun legger til at snøskredvarslinga blir oppdatert for to dager av gangen, så det er dermed ikke mulig å si når skredfaren vil minke. Den nåværende skredfarevurderinga i Tromsø sier som følger:

«Det er krevende å ferdes trygt i fjellet. Bygevær den siste tiden har lagt opp større mengder fokksnø i leområder, og det ligger fremdeles en del løs snø som kan fraktes med vinden. I tillegg har vi vedvarende svake lag som lurer lenger ned i snødekket. Hold dere unna skredterreng og utløpssoner for skred. Fjernutløsning av skred er mulig, og naturlig utløste skred kan forekomme.»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken