Sender ut to farevarsler for Troms: - Venter opptil 60 millimeter regn

MYE REGN: Regnvær og plussgrader vil skape utfordringer for hele landsdelen. I Tromsø vil regnværet for alvor sette inn onsdag morgen. Foto: Yr

MYE REGN: Regnvær og plussgrader vil skape utfordringer for hele landsdelen. I Tromsø vil regnværet for alvor sette inn onsdag morgen. Foto: Yr

De to neste dagene vil det bli varmt og vått i nord. Meteorologene advarer om mye regn, is og vanskelige kjøreforhold.

DEL

Etter flere dager med kuldegrader og snøbyger, blir det nå et værskifte i nord. Varm luft sørfra vil i løpet av tirsdagen føre til plussgrader i hele fylket og det neste døgnet blir vått. Svært vått.

- Aller mest nedbør er det ventet i Sør-Troms, men hele fylket vil få mye regn. Lokalt er det snakk om 50 og 60 millimeter regn, sier vakthavende meteorolog, Charalampos Sarchosidis, ved Meteorologisk institutt.

I Sør-Troms er det ventet mest regn fra tirsdag ettermiddag til onsdag formiddag, mens i Tromsø vil regnet for alvor sette inn onsdag morgen.

- Men allerede i ettermiddag og kveld vil det regne mye i Tromsø også, sier Sarchosidis.

Frem til onsdag ettermiddag vil nedbøren være konstant og vedvarende. Onsdag ettermiddag stopper regnet opp, men Sarchosidis forteller at det kun er snakk om en liten pause, for fra onsdag ettermiddag av vil det sette inn med sporadiske, men kraftige regnbyger.

(Saken fortsetter etter bildet)

Varmt

Samtidig vil temperaturene stige. Tirsdag formiddag er det plussgrader i Harstad. Tromsø lufthavn Langnes har 0 grader og ved Meteorologisk institutt på Tromøya er det – minus 0,5.

- Men dette er nok de siste minusgradene vi får se på noen dager. Det skal bli betydelig varmere – også i indre strøk. I Tromsø venter vi at det blir syv plussgrader onsdag og i Bardufoss er det ventet seks plussgrader, sier Sarchosidis.

Temperaturøkningen og de store nedbørmengdene har gjort at Meteorologisk institutt har sendt ut to farevarsler. Ett gjelder mye regn. Dette gjelder fra i kveld av og avsluttes onsdag kveld.

Det er også sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold og jordskredfare. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt for jordskred og flomskred. Det er også fare for utløsning av sørpeskred i områder med mer enn 40 cm snø. Alle varslene er på gult - laveste - nivå.

(Saken fortsetter etter bildet)

Mye vind

Med all snøen som har falt de siste dagene, advarer Sarchosidis om at det kommer til å bli glatt og vått.

- Man bør kjøre forsiktig og det er også fare for overvann i tettbygde strøk. Samtidig melder NVE om stor snøskredfare.

I tillegg til kraftig nedbør, er det meldt om mye vind onsdag. Det er ventet sørvestlig frisk bris og ved utsatte steder langs kysten er det ventet stiv kuling.

Regnet er ventet å gi seg ut på dagen torsdag.

Artikkeltags