Venter 70 millimeter nedbør i Troms - fare for flom og sørpeskred

Fra fredag til lørdag er det ventet svært mye nedbør i Troms. Til sammen er det sendt ut fire farevarsler.

DEL

Mildvær, regn og vind. Slik kan forrige helgs værsituasjon oppsummeres.

Trolig vil den kommende helgen bli beskrevet i lignende ordlagt. For i løpet av fredagen vil det komme inn et nytt lavtrykk over Nord-Norge. Og dette lavtrykket tar med seg svært mye regn.

Fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag vil det komme så mye som 70 millimeter nedbør enkelte steder i Troms.

– Slik det ser ut nå er det fjellområdene som får mest regn. Prognosene viser svært mye regn i Lyngsalpene, på Senja og i Sør-Troms, forteller Pernille Borander, meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Temperaturen går også kraftig opp. Langs kysten er det ventet syv grader og i indre strøk fem grader. Snøgrensen er på hele 1500 meter.

– Når snøgrensen er så høy, vil det regne også høyt til fjells. Det får litt ekstra konsekvenser, sier Borander.

Fare for flom

De store nedbørsmengdene har ført til at det har blitt sendt ut fire farevarsler i Tromsø. Det varsles om vanskelige kjøreforhold og mye regn. I tillegg er det varslet om flomfare og fare for sørpeskred.

– Det er mye snø i fjellet nå og siden det er meldt en god del regn og vind, samt økt snøsmelting, er det fare for sørpeskred, sier Delia Welle Kejo, ved NVEs jordskredvarsling til Nordlys.

Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 centimeter snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Det er også fare for at sørpeskredene kommer ned i bekkeløp og blir til flomskred.

I tillegg vil det bli økt vannføring i vassdragene og NVE melder at vannføringen kan gå opp i middelflom i enkelte vassdrag.

Økt skredfare, regn, flom og vind vil medføre flere stengte veier fredag. Det er allerede bestemt at Fv57 på Kvaløya vil bli stengt mellom Grøtfjord og Tromvik klokken 18.00 fredag kveld. Ny vurdering vil bli tatt lørdag klokken 12.00.

Klargjør byen

Lørdag ettermiddag vil lavtrykket ha regnet fra seg, men allerede søndag er det ventet at et nytt lavtrykk vil treffe Troms. I likhet med tidligere dager vill lavtrykket medføre mye regn og vind fra sørvestlig retning. Det vil blåse sterk kuling langs kysten utsatte steder.

Ifølge prognosene fra Meteorologisk institutt vil mildværet fortsette også i neste uke. Helt frem til torsdag er det meldt regn i hele Troms. Bydrift i Tromsø er allerede godt i gang med å forberede byen på den lange perioden med regn og dårlig vær.

– Vi jobber nå med å kjøre bort snø fra fulle deponier. Med så mange trange gater og veier i Tromsø, hoper det seg fort opp, forteller Tor Arne Andreassen i Bydrift i Tromsø kommune.

I første omgang jobber mannskapet med å gjøre veiene så brede så mulig.

– Det er utfordrende, særlig når det er mye som kan bli skadet av plogen. Gjerder har vært problematisk, og hvis de ikke er merket på ett eller annet vis, er de umulige å se, sier han.

Flest mulig sluker må også ryddes frem før regnet setter inn.

– Det er over 10 000 sluker i denne byen, så det er en del å rekke over. Vi skal gjøre vårt beste.

Han oppfordrer tromsøværinger som selv har et sluk i nærheten til å rydde den for snø.

– Da blir det lettere for oss å kaste salt i den, og litt mindre jobb. Det er også bra om folk ringer hvis de ser sluker går tett og at det samles vann. Det er utfordrende å rekke over alt.

Artikkeltags