Meteorologene om nyttårsværet i Tromsø: - Vi er spente

RAKETTVÆR: Kartet viser prognosene for årets nyttårsvær. Det meste av Nord-Norge ligger an til klarvær, men det lusker noen byger utenfor kysten av Troms, som kan sette sitt preg på nyttårsfeiringen. Foto: Yr/arkiv

RAKETTVÆR: Kartet viser prognosene for årets nyttårsvær. Det meste av Nord-Norge ligger an til klarvær, men det lusker noen byger utenfor kysten av Troms, som kan sette sitt preg på nyttårsfeiringen. Foto: Yr/arkiv

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av det neste døgnet skal det gå fra bygevær til klarvær i Troms. Men meteorologene vet ikke nøyaktig når det skjer.

DEL

Nord-Norge ble tidlig utpekt som værvinneren på årets nyttårsaften. For mens været i Sør-Norge er preget av nedbør både i sør og vest, ligger det an til bedre vær nord for Dovre.

Imidlertid er Troms og sørøstlige deler av Finnmark preget av lokal byggeaktivitet. Ved Meteorologisk institutt i Tromsø ser de at det kommer et væromslag med fralandsvind og klarvær i løpet av det neste døgnet, men de kan ikke si sikkert når det slår til.

- Vi er spente. I morgen, 1. nyttårsdag, blir det kaldt og klart med fralandsvind, og forhåpentligvis vil bygene gi seg tidlig på kvelden nyttårsaften, sier vakthavende meteorolog, Gjermund Haugen.

Optimistiske

Akkurat nå er det sørvestlige liten kuling langs kysten og det ligger noen byger ved Bardufoss, utenfor Senja og utenfor Tromsø.

Det er indre strøk som først merker væromslaget, og der er sjansene for klarvær store. Langs kysten er det mer usikkert når det klarner opp.

- Vi er optimistiske med tanke på Tromsø i kveld, men det kan også bli liggende igjen noen skyer og byger.

Meteorologen understreker at bygene er kortvarige og at det derfor ikke ligger an til noen gjentagelse av fjorårets nyttårsaften, da kraftige snøbyger preget hele kvelden.

Kaldere

I Tromsø kan vi vente oss temperaturer på litt under null grader i kveld og nedbøren vil derfor falle som snø. I indre strøk kan det imidlertid bli betydelig kaldere.

- Klarværet kommer først til indre strøk, og da kryper temperaturen raskt nedover. Den kan bli så lav som – 20 grader, sier Haugen.

En ting er i hvert fall sikkert. I løpet av morgendagen synker temperaturen i hele fylket, også langs kysten. Da blir det fralandsvind, kalde dager og klar himmel.

Artikkeltags