Gå til sidens hovedinnhold

Utfordrende vær til lands og til vanns - nå er det sendt ut obs-varsel i 14 fylker!

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå blir det krevende forhold både til lands og til vanns.

De fleste har nok fått med seg at værgudene skal sette oss på prøve de neste dagene med både vind og regn. Og det er ikke bare der du bor det blit trøblete forhold, faktisk har meteorologene sendt ut forskjellige obs-varsler for 14 fylker i Norge nå - fra stormvarsel på Spitsbergen til underkjølt regn i Buskerud, Oppland og Telemark.

Det er langtfra dagligdags. Heldigvis, får vi kanskje si.

For de nordligste fylkene handler det om vanskelige kjøreforhold på grunn av store nedbørsmengder i form av ragn og sludd i forbindelsen med overgang til mildvær.

Alle obs-varslene kan du se i bunnen av saken.

I Tromsø har væromslaget allerede starter og tromsøværingene våkner opp til temperaturer langt over på pluss-siden. Og snart kommer regnet.

Tirsdag kommer det et kraftig værsomslag i Nord-Norge. Et lavtrykk er på vei mot oss fra sørvest, og tar med seg mye varm luft.

På snøskredvarslingen varsom.no harde nå justert opp snøskredfaren til faregrad tre for Tromsø.

- Våte naturlig utløste flakskred kan forekomme. Faren opprettholdes så lenge det regner. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

- Det begynner med snø

Vakthavende meteorolog John Austrheim hos Værvarslinga for Nord-Norge sier til Nordlys at det blir skikkelig ruskevær fremover.

- Det begynner med snø, men slår ut på ettermiddagen over til regnvær. Da kan det bli så mye som seks-syv plussgrader i Tromsø, sier Jon Austrheim, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Sender ut obs-varsel for Troms: Melder sterk vind, mye regn og glatte veier

I tillegg er det ventet en kraftig sørvestlige vind i store deler av Troms. Ved usatte steder kan vindstyrken bli 20 sekundmeter.I Nord-Troms og Vest-Finnmark kan det komme opp i storm styrke ytterst på kysten.

Ved Bydrift i Tromsø kommune har de jobbet på spreng siden mandag morgen med å forberede væromslaget.

- Vi har jobbet siden i morges med å kjøre bort snø og grave frem sluker. Når det kommer sterk vind og plussgrader, tiner det godt. Så det er hovedsakelig vannmengden som er utfordrende, sier Odd Helge Vekve, konstituert fagleder ved Bydrift Vei.

Han forteller at de vil ha mannskap ute til midnatt mandag. I morgen tidlig står de tidlig opp for å starte arbeidet igjen.

- Vi jobber så fort vi klarer, men det hadde vært til stor hjelp om folk spadde frem vannsluker hvis de vet at det er noen i nærheten.  Vi jobber alt vi kan med å spa opp sluker, men klarer ikke å ta over alt.

- Vurder å la båten ligge

I havet utenfor Troms ventes sterk kuling og periodevis liten storm fra i dag.

- Høye bølger. Tette skumstrimer driver i vindretningen. Sjøen begynner å rulle. Sjørokket kan minske synsvidden. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak, heter det i obs-varselet.

Her er alle obs-varslene som gjelder fra tirsdag morgen og de neste dagene:
Nordland og Troms

Ventes: Vanskelige kjøreforhold

- Tirsdag og onsdag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av lokalt store nedbørsmengder og overgang til mildvær. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Bankene utenfor Troms, Tromsøflaket og Hjelmsøybanken

Ventes: Kulingvarsel

- Fra tirsdag formiddag sørlig sterk kuling 20 m/s og periodevis liten storm 22 m/s, tirsdag ettermiddag dreiende sørvestlig. Høye bølger. Tette skumstrimer driver i vindretningen. Sjøen begynner å rulle. Sjørokket kan minske synsvidden. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Finnmark

Ventes: Vanskelige kjøreforhold

- Det ventes vanskelige kjøreforhold grunnet sterk vind og nedbør som snø og etter hvert sludd. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.


Nordenskiöld Land på Spitsbergen

Ventes: Kraftig vind

- Fra tirsdag ettermiddag aust og søraust full storm 25 m/s utsatte steder med vindkast på 30-35 m/s. Vinden minker natt til onsdag. Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Vær forsiktig når du ferdes utendørs. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Ytre Vestfjorden, Røstbanken og Vesterålsbankene

Ventes: Kulingvarsel

- Fra tirsdag morgen sørlig sterk kuling 20 m/s, tirsdag formiddag dreiende sørvestlig. Tirsdag kveld minkende. Middels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelige markerte strimer med vinden. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Rørvik - Lødingen

Pågår: Kulingvarsel

- Fra tirsdag morgen sørlig stiv og periodevis sterk kuling 20 m/s, tirsdag ettermiddag dreiende sørvestlig. Natt til onsdag minkende til sørvestlig liten kuling 12 m/s. Grov sjø og hvitt skum fra bølgetopper som brekker, begynner å blåse i strimer i vindretningen. Vurder å la båten ligge. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Helgeland og Saltfjellet

Ventes: Mye regn

- Tirsdag og onsdag ventes store nedbørsmengder. Det kan komme 60-90 mm/24timer. Fare for overvann i tett bebygde område. Vurder behov for forebyggende tiltak. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Salten og Ofoten

Ventes: Mye regn

- Tirsdag og onsdag ventes store nedbørsmengder. Det kan komme 40-60 mm/24t. Fare for overvann i tett bebygde område. Vurder behov for forebyggende tiltak. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Skomvær - Loppa

Pågår: Kulingvarsel

- Fra tirsdag morgen sør og sørvest stiv kuling 15 m/s, fra tirsdag formiddag sør og sørvest sterk kuling 20 m/s. Middels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelige markerte strimer med vinden. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Vestlandet og Trøndelag

Pågår: Vanskelige kjøreforhold observert. Tirsdag lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser.

- Det er nødvendig å være skodd etter forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Frøya og Rørvik

Pågår: Kulingvarsel.

- Tirsdag morgen økning til sørvest sterk kuling 20 m/s. Høye bølger. Det er farlig å være ute i småbåt. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Fedje - Måløy

Pågår: Kulingvarsel

- Sjøen bygger seg opp og det kan være farlig å være ute i småbåt. Vurder å la båten ligge. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Måløy - Svinøy

Pågår: Kulingvarsel

- Tirsdag periodevis liten storm 22 m/s. Sjøen bygger seg opp og det kan være farlig å være ute i småbåt. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Svinøy - Frøya

Pågår: Kulingvarsel

- Fra natt til tirsdag sørvest stiv eller sterk kuling 20 m/s.

- Sjøen bygger seg opp og det kan være farlig å være ute i småbåt. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Storegga, Frøyabanken og Haltenbanken

Pågår: Kulingvarsel

- Fra natt til tirsdag og tirsdag morgen sørvest sterk kuling 20 m/s, først på Storegga. Høye bølger. Det er farlig å være ute i småbåt. Middels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelige markerte strimer med vinden. Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.


Telemark

Pågår: Vanskelige kjøreforhold

- Tirsdag morgen og formiddag fare for regn som fryser på bakken i nordlige strøk. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Buskerud, Oppland og Hedmark

Ventes: Vanskelige kjøreforhold

- Tirsdag morgen og formiddag fare for regn som fryser på bakken i nordlige strøk. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Bruk dekk som passer forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Kommentarer til denne saken