Utsetter letingen i Tamokdalen: - Fremover er det dårlige værutsikter

FLYS INN: Fredag satte Forsvarets Bell-helikopter ned to personer i skredområdet. Letemannskapene som nå skal starte graving må også flys inn med helikopter.

FLYS INN: Fredag satte Forsvarets Bell-helikopter ned to personer i skredområdet. Letemannskapene som nå skal starte graving må også flys inn med helikopter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Været gjør det vanskelig å sette inn letemannskaper i skredområdet på Blåbærfjellet.

DEL

Fredag ettermiddag innstilte politiet aksjonen i Tamokdalen på grunn av dårlig vær. Politiet vil vente til over helga før de tar en ny vurdering av om forholdene tillater å fortsette arbeidet.

Politiet planlegger i samarbeid med frivillige mannskaper å starte graving i skredområdet for å lokalisere de antatt omkomne som man har registrert signaler fra. Samtidig skal det søkes videre etter de to andre i turfølget på fire som onsdag ble tatt av snøskred fra toppen av Blåbærfjellet i Tamokdalen.

Eksperter fra NVE har vurdert at det fortsatt er skredfare langs traseen lenger nede i fjellet. Det betyr at letemannskapene ikke kan ta seg til fots eller med snøskuter opp til skredområdet der gravingen skal foregå. Mannskapene må i stedet flys inn med helikopter, men her setter været grenser for transporten.

Best fredag

Best flyvær for helikopter er fredag. Denne formiddagen fanget UNNs ambulansehelikopter opp signalene fra to av skredsøkerne som turfølget hadde på seg. Forsvarets Bell-helikopter kunne også sette ned eksperter fra NVE som har vurdert skredfaren.

Torsdag satte uvær en stopper for helikoptersøk i området.

Flyværet framover avgjør når letemannskapene kan settes inn, og Meteorologisk institutt melder at forholdene blir verre utover i helga.

- Forholdene er best i dag, men nå får vi skiftende vær i helga, forteller vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen til Nordlys fredag ettermiddag.

Regn og snø

Hele helga preges av bygevær med en blanding av regn, sludd og snø. Det varsles stigende temperaturer, slik at nedbøren kan gå over til regn. Men det er ikke nødvendigvis problemfritt for helikoptertrafikk.

- Vi vil få lavt skydekke og eventuelt tåke, så framover er det dårlige utsikter værmessig. Det kan også oppstå problemer med ising på rotorer, forklarer Samuelsen.

Lørdag er det likevel ventet bedre flyforhold enn søndag.

Kaldere til uka

Til uka er det ventet lavere temperaturer igjen, og nedbøren vil komme som snø. Samtidig er det ventet økende vind, men prognosene er samtidig usikre.

- Flyforholdene ser ut til å være minst dårlige i morgen lørdag. Framover blir det ustabile værforhold, så jeg vil tro dette må vurderes fra time til time, sier Samuelsen. 

Artikkeltags