Varsler full storm langs kysten av Nord-Norge

UVANLIG FOR ÅRSTIDEN: I ettermiddag og kveld kan det bli storm på kysten av store deler av Nord-Norge.

UVANLIG FOR ÅRSTIDEN: I ettermiddag og kveld kan det bli storm på kysten av store deler av Nord-Norge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Veldig uvanlig for årstida, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

DEL

Tirsdag har Meteorologisk institutt sendt ut varsel om svært kraftig vind i Ofoten, Vesterålen og Troms. Utover ettermiddagen og kvelden er det ventet forbigående sørvestlig full storm med vind opp i 25 meter i sekundet på kysten.

I tillegg er det ventet vindkast i over 30 sekundmeter innover land, med en liten mulighet for vindkast helt opp mot 35–40 sekundmeter på de mest utsatte stedene.

Vinden vil gradvis øke i de aktuelle områdene fra klokka 13 tirsdag.

– Såpass sterk vind er veldig uvanlig for årstida. Derfor har vi sendt ut et gult farevarsel. Det er ikke bare folk ute til havs som bør være obs på vinden, men også folk inne på land. De som har løse gjenstander som trampoliner og lignende ute, bør feste dette slik at det ikke blåser av gårde, sier Eirik Samuelsen, statsmeteorolog ved Vêrvarslinga i Tromsø, og legger til:

– Det er umulig å si nøyaktig hvor den sterkeste vinden vil treffe.

Gult farevarsel er faregraderingen på laveste nivå.

– Unngå å bevege deg unødvendig utendørs

Samuelsen sier at meteorologene ble litt tatt på senga av værvarselet - vinden ser ut til å bli langt sterkere enn gårsdagens prognoser tilsa.

– Dette kom litt bardust på oss. Et kraftig lavtrykk har utviklet seg sørvest for oss, og kommer nærmere land enn det først så ut som, sier han.

Meteorologisk institutt melder at bruer kan stenges, og at det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport.

– Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs, er rådet fra Meteoroligsk institutt.

Tirsdag morgen er allerede én fergerute kansellert på grunn av været. Det gjelder fergerute 175 Breivoll-Sørrollnes-Stangnes. Avgangen klokka 06.20 og 06.55 fra Stangnes har blitt kansellert, men ifølge Troms fylkestrafikk skal første avgang gå fra Stangens klokka 08.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken