Alsing filmet fenomenet skredforskerne frykter. - Det kom dundrende nedover

HER KOMMER DET: Alsing Petter Myrseth fra Birtavarre satt ute på verandaen med morrakaffen da han så, og hørte lyden av skredet.

HER KOMMER DET: Alsing Petter Myrseth fra Birtavarre satt ute på verandaen med morrakaffen da han så, og hørte lyden av skredet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sørpeskredet kommer dundrende ned fjellsida og feier med seg store steiner.

DEL

Alsing Petter Myrseth fra Birtavarre satt ute på verandaen med morrakaffen da han så, og hørte lyden av skredet. Han hadde videokameraet klart, og satte det på opptak.

- Det løsnet oppe i 1000 meters høyde og kom dundrende nedover, forteller Myrseth.

Snømassene er mettet med smeltevann. Filmen viser hvordan sørpa feier med seg store steiner på veien ned mot dalbunnen.

- Det er rett ovenfor campingplassen i Birtavarre. Skredet stanset før det kom helt ned i dalbunnen, sier Myrseth.

Skredfaren har økt

Skredfaren i Troms har økt betydelig som følge av knallvarmen de siste to dagene. 25 grader i lavlandet gir høye temperaturer også i høyfjellet der det fortsatt ligger rekordstore snømengder igjen.

I følge skredforskerne er dette en situasjon som gir økt fare for sørpeskred. Under slike forhold kan de også oppstå i søkk og dalsider som normalt ikke vil være utsatt. Store snøfelt kan rett og slett gå i oppløsning. 

- Den kalde våren har ført til at snøen er kald og det er fremdeles lagdelt vintersnø i fjellene. Når det plutselig blir veldig varmt og solen skinner døgnet rundt, vil det svekke snødekket og øke faren for skred, sa skredekspert Kjetil Brattlien, til Nordlys 4. juni.

Plutselig varme

I 2010 gikk det flere slike sørpeskred i Troms. Plutselig knallvarme i dagene før 17. mai førte til plutselig og dramatisk snøsmelting. I Reisadalen uløste dette flere skred. Mange hadde dratt til fjells i godværet, og flere opplevde dramatiske siituasjoner da snøen gikk i oppløsning.

Alsing Petter Myrseth sier til Nordlys at han er spent på hvordan situasjonen kommer yil å utvikle seg fremover.

- Nå venter vi først på at ei snødemning oppe på fjellet skal briste. Elva er fortsatt tørr, men det er nok bare et tidsspørsmål før den kommer. Dette er et årvisst fenomen, men i år er det knyttet ekstra spenning til dette på grunn av de spesielle forholdene.

Følg været direkte og tips oss om det skjer noe:

Artikkeltags