Gå til sidens hovedinnhold

Her er gardintriksene du bør vite om noe sola ståler på utsida

Artikkelen er over 2 år gammel

Når solen banker på, er det ikke alltid det passer.

Gardiner er dekorativt i alle rom. Men de kan også hjelpe til med å kontrollere rommenes lysforhold.

Gode løsninger

Det er ikke alltid du vil ha solstrålene inn i stua når du ser på tv, eller når du skal finne roen på soverommet. Heldigvis finnes det gode løsninger uten å måtte ty til utvendig solskjerming, ifølge ifi.no.

– I tillegg til at det luner og pynter opp, er tekstiler også godt egnet til å mørklegge rom. Og det passer jo veldig bra på denne tiden av året når det er mye lys ute, sier Birgit Torkildsby hos Borge.

Svarte natten

Gro Welle-Watne, daglig leder hos Tapethuset, mener det er smart å velge fôrede gardiner på soverommet.

− Der vil du ha det mørkt, og da må du ha gardiner som er helt lystette. Du kan kjøpe fôrstoff til eksisterende gardiner. Eller du kan henge det lystette stoffet løst på en skinne bak gardinene. Lystett stoff finnes i flere kvaliteter og tykkelser. Nå er det også kommet lekkert fôrstoff som ser ut som myk bomull, sier hun.

LES OGSÅ: Therese og familien strandet etter flyplasskaos: – Jeg får bare lyst til å gråte (+)

Lyst og florlett

I rom der du vil ha lyset inn uten å bli plaget av sjenerende sol, er det ifølge Welle-Watne tynne, florlette gardiner som gjelder.

− Det vil fungere i stuen hvis solstrålene er plagsomme mot TV-skjermen. Du kjenner igjen disse gardinene fra hotellstilen, sier hun.

Tekstilspesialisten Intag anbefaler et teknisk gardintekstil når sol, varme og UV-stråler blir et problem. Annette Bolme forteller at det finnes en rekke ulike tekniske tekstiler på markedet med forskjellige teksturer, farger og tetthetsgrad.

− Disse gardintekstilene har bakside i metall som aluminium, stål eller messing. Metallet bidrar til å absorbere og reflektere lysskinn, UV-ståler og varme, sier hun.

LES OGSÅ: Bussjåføren fiklet med systemet: – Denne feilen er menneskelagd (+)

Best effekt

− Det kommer an på om du vil at tekstilet skal absorbere lys, dempe UV-stråler eller reflektere varme. Jeg tror mange lar seg irritere over at solskinn treffer PC-skjermen på jobb eller TV-en i stua. Ved å bruke et teknisk solskjermingstekstil slipper du å tenke mer på dette, fortsetter Bolme.

– En vanlig gardin vil kunne gi litt effekt og mørklegge noe, men best effekt får du ved å bruke spesialtekstiler eller mørkleggende fôr, forklarer Birgit Torkildsby. (ANB)

Kommentarer til denne saken