Nettavisen/Nordlys: Den neste uka vil det bli betydelig varmere i hele landet. Det er ventet at en kraftig sønnevind tar med seg varmt vær fra sør i Europa, og det fører til temperaturstigning.

Det er spesielt i Sør- og Midt-Norge varmen vil merkes best. Her kan på onsdag det bli hele 20 grader. – Usedvanlig varmt til oktober å være, sier Meteorologisk institutt.

Tosifret?

Også i nord vil temperaturene øke. Eirik Samuelsen, som driver Eirik værblogg, skriver at det fra mandag av vil komme inn varmere luft i høyden.

– Er spent på hvor høyt vi kan komme på gradestokken rundt den 11.–12. oktober. Tosifret blir det nok noen steder, men er potensial for mer (over 15?) hvis luftmassene blir godt omlandet, skriver han.

Han understreker imidlertid at det er en god del sprik på prognosene og at noen også viser kaldlufte. Likevel, hovedtendensen er at det det vil bli mildere luft enn normalen og mildere enn foregående uke.

Fint mot helga

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes bekrefter at temperaturen stiger i Troms mot slutten av uka, men er litt mer beskjeden i prognosene.

- Fra onsdag til torsdag øker temperaturen. På det laveste vil det bli rundt fem grader, og temperaturen kan nok nå åtte-ni grader. Så det blir varmere enn forrige uke.

Hun tror også på opphold og sol mot helga.

- Mandag til onsdag vil det bli skyer, pålandsvind og byger, men så snur det. Da vil det bli fralandsvind og slutten av uka og helga blir trolig bra.

Varme luftmasser

Det er på grunn av god sønnavind fra langt sør i Europa at vi nå kan vente oss tilnærminger til det man på godt norsk kaller husmannssommer.

– Sønnavinden tar med seg ganske så varme luftmasser nordover mot den skandinaviske halvøyen, og det ser nok ut til at varmen kan bre seg ganske godt innover i landet, forklarer Haga.

– Det er ganske kraftig høytrykk øst for oss, og så er det kraftig lavtrykksaktivitet lenger vest i havet. Mellom de to store trykksystemene får vi da denne sterke sønnavinden fra kontinentet, sier han.

Sjeldent

Statsmeteorolog Per Egil Haga husker ikke på stående fot sist gang det var over 20 grader i oktober, men forteller at det hører med til sjeldenhetene.

– Vi har hatt temperaturer her på Blindern (Meteorologisk Institutts base, journ.anm.) over 20 i oktober tidligere, men det er lenge siden. Rekorden ble satt 9. oktober 1969 da det var 21 grader, opplyser han om.

Selv om det muligens ikke blir helt lignende tilstander nå er det uansett liten tvil om at vi står overfor usedvanlige varme oktoberdager.