Med 29 grader ble søndagen årets varmeste i Tromsø

ÅRETS VARMESTE: Søndag ble årets varmeste dag i Tromsø.

ÅRETS VARMESTE: Søndag ble årets varmeste dag i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Finværet fortsetter de tre neste dagene, men så snur det ...

DEL

For en gangs skyld var det varmere på Langnes enn hos Vervarslinga for Nord-Norge på toppen av Tromsøya.

– Det er sjeldent at det blir så høye temperaturer på Langnes. Det ble målt 28,7 grader der i dag. Varmerekorden på Langnes ligger på 29 grader blank, og er fra 1. juli 1972. Dagen i dag ligger på en delt andreplass med en sommerdag i 2011, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe.

Kaldest i Tromsdalen

Selv om både lørdag og søndag har vært veldig varme, har det ikke blitt slått noen varmerekorder i Troms.

– På søndag var det maks 28,6 grader hos Vervarslinga. Rekorden der er fra 1972 og ligger på 30,2 grader så der er det fortsatt et stykke igjen å gå. På Tromsø Holt ble det målt 29 grader, mens det var kjøligere i Tromsdalen med bare 25,2 grader. På Kvaløysletta var det på det varmeste 28,4 grader, opplyser han.

18. juli ble det målt den varmeste temperaturen i Troms noensinne på hele 33,5 grader på Bardufoss.

– Det var ganske sykt. Som vanlig har det vært varmest i indre deler av Troms i dag, og på Bardufoss var det 30,9 grader. Det er et stykke unna rekorden, men fortsatt ganske varmt, sier Alsik Walløe og ler.

– I nord er dere vel gode på å nyte varmen når den først er der.

Selv om det ble slått mange rekorder i den forrige varmeperioden, ble søndagen årets varmeste dag i Tromsø.

– Tromsø ligger til slik at det ofte kommer en kjølig vind fra havet. Det gjør at temperaturene der ikke blir like høye som lenger inn i landet. Men i dag har Tromsø vært heldig og fått sønnavind, og ikke den vanlige vinden fra nord-øst som ofte ødelegger varmen, opplyser han.

Årsaken til de varme temperaturene er at varmen som har preget sørlige deler av landet den siste tiden har kommet nordover.

Et værskifte i neste uke

– Det ligger et høytrykk over Kola og østover, altså over nord-vestre del av Russland. Det er en gunstig høytrykksplassering for Nord-Norge siden det medfører en vind fra sørøst. Da blir det varmt.

I uka som kommer blir det pent vær mandag, tirsdag og onsdag før det blir mer usikkert.

– De tre første dagene vil det være temperaturer på 25 grader i Tromsø og mye sol. Det blir ikke like varmt som i helga, men fortsatt sydentemperaturer. På torsdag skjer det et skifte og temperaturene faller. Det blir også en del skyer og litt vind, sier han.

Til neste helg bør man forberede seg på kaldere dager.

– Da kan det faktisk falle helt ned på 12–14 grader, så det er store kontraster sammenliknet med denne helga.

Artikkeltags