Snøskredfare og OBS-varsel i nord: - I Troms er det en ekstra joker

ADVARER: NVE melder om betydelig snøskredfare i deler av Troms og Nordland. De advarer mot å oppsøke bratte områder. Foto: Skjermdump NVE/Torkil Emberland

ADVARER: NVE melder om betydelig snøskredfare i deler av Troms og Nordland. De advarer mot å oppsøke bratte områder. Foto: Skjermdump NVE/Torkil Emberland

Artikkelen er over 3 år gammel

Det rufsete været i Nord-Norge har ført til at NVE har oppjustert faren for snøskred.

DEL

Det siste døgnet har det vært et vedvarende OBS-varsel i Troms og Nordland om vanskelig kjøreforhold på grunn av mye vind, nedbør og plussgrader. Værsituasjonen i nord har også ført til at Norges vassdrag- og energidirektorats (NVE) skredsenter har varslet om betydelig snøskredfare i store deler av Troms og Finnmark.

- Grunnen til det er en kombinasjon av nye snøflak over snøgrensa og mildvær som gjør snødekket mer ustabilt. I tillegg har vi i deler av Troms en ekstra joker med et svakt lag i snøen, sier Solveig Kosberg, vaktleder ved NVEs snøskredvarsel-tjeneste.

For øyeblikket er det betydelig snøskredfare i store deler av Troms og Finnmark – både i indre og ytre strøk – hele onsdag. I indre strøk er det også betydelig fare torsdag.

- Vi vil utarbeide et nytt varsel i ettermiddag, der vi ser på de kommende dagene. Vi anbefaler folk å følge godt med og sette seg inn i skredproblematikken hvis de skal ut på tur. Nå må man holde seg unna bratte områder, og det krever egentlig en del kunnskap å vite hvor det er trygt å gå.

Fryser til

Det er spesielt værsituasjonen som fører til oppjustert faregrad. Også de kommende dagene vil vi få nedbør og vind. Trond Lien, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, forteller at torsdagen vil bli ganske lik de foregående dagene.

- Temperaturen blir rundt null grader og vi venter nedbør og frisk bris utsatte steder.

Torsdag kveld vil vi imidlertid få et værskifte. Vinden vil dreie mot nord og fredag blir det kaldt og tørt. Det kan likevel komme inn lokale snøbyger,

- Dette vil også føre til at all den bløte snøen vi har nå vil fryse til.

Også i indre strøk av Troms blir det kaldere fredag. Det er ventet at det meste av bygene vil treffe kysten.

Fare for storm

Bak disse bygene er det imidlertid uvær i utvikling.

– På baksiden av dette lavtrykket som passerer fredag, er det fare for storm. Det vi har sett per nå er en type lavtrykk som er mer uberegnelige enn de klassiske stormene fra Atlanterhavet. Det minner om polart lavtrykk, sier Lien til iFinnmark.

Usikkerheten i værprognosene går på hvor sterk vindstyrken vil bli. Meteorologene tror det kan bli storm.

– Derfor advarer vi litt i god tid slik at folk har det i bakhodet med tanke på ting man skal gjøre. Vi kan ikke anbefale annet enn om å følge med på væremeldingene på Yr.no og andre steder, sier Lien.

Betydelig skredfare

Betydelig snøskredfare er det nest høyeste farenivået. Faregradskalen er på fem nivåer, og betydelig fare er nivå tre.

Ferdelsråd - friluftsliv

Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Snøstabilitet

Generelt ustabile forhold.
Moderat til svake bindinger i mange brattheng.

Skredutløsning

Utløsning mulig, selv ved liten tilleggsbelastning i brattheng. Fjernutløsning mulig.
Under spesielle forhold kan det forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred.

Kilde: Varsom.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken