Statsmeteorolog: – Kan bli en meget sen vår i år

GLEDELIG GJENSYN: Det snør langs kysten i natt og store deler av mandag, melder Metereologisk Institutt.

GLEDELIG GJENSYN: Det snør langs kysten i natt og store deler av mandag, melder Metereologisk Institutt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal du kjøre, marsjere eller nyte fridagen på terrassen i morgen? Da har Vervarslinga en dårlig nyhet til deg.

DEL

«Fra og med 7. mai er signalet tydeligere og tydeligere på at det blir vinterlige luftmasser igjen. Eventuelt nedbør vil komme som snø! Ser også ut som det da vil holde seg kjølig fram til midten av mai. Kan bli en meget sen vår i år», skriver statsmeteorolog Eirik Mikal Samuelsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø på sin værblogg på Facebook.

Kald 1. mai

Ifølge Meteorologisk institutt ventes det snø langs kysten fra og med natt til mandag 1. mai. Meteorologikonsulent Håvard Larsen forteller Nordlys om værendringene som kommer allerede søndag kveld.

– I kveld vil vi se hvitt nedbør i Tromsø. Allerede snør det på innlandet, og det trekker vestover. Det treffer nok Tromsø om noen timer, varsler meteorologen.

LES OGSÅ: Meteorologene har sendt ut OBS-varsel

Væreksperten forventer at det fortsatt vil være nedbør de neste dagene, en garantert ulempe for dem som har skiftet til sommerdekk eller som ønsker å marsjere i sentrum under arbeidernes internasjonale kampdag.

– Det er fare for snø store deler av morgendagen. Det blir nok ny vinter i morgen, og det stopper ikke der. Også natt til tirsdag er det høy sjanse for snø, det kan se litt skummelt ut de neste tre dagene, sier Larsen.

– Ny runde i helga

Meteorologen sier at temperaturene vil svinge, og at det meste av nedbøren vil komme som regn fra og med onsdag. Derimot varsler han at snøfallet vil komme tilbake om kort tid.

– Vi forventer en ny runde med snø i helga. Det vil bli kaldt igjen om kort tid. man bør ikke ta sommeren på forskudd, sier Larsen.

Dramatisk endring fra i fjor

I år har april vært en kald måned i forhold til i 2016, med mer nedbør og lavere temperatur, forteller Meteorologisk Institutt til Nordlys. Temperaturforskjellen er på hele 2,8 grader.

– Årets april hadde en middeltemperatur på 0,1 grad, som er litt under gjennomsnittet for måneden. I fjor derimot, var det 2,9 grader i gjennomsnittstemperatur, noe som er svært høyt. Endringen er dramatisk, men generelt var april ganske spesiell i fjor. En dag var det 17 grader, det var kun 18,6 mm nedbør den måneden, i kontrast til årets 81mm, sier Håvard Larsen.

Faktisk må vi tilbake til 2012 for å finne en like kjølig aprilmåned i Tromsø som i år. Ifølge Larsen er den kaldeste de har registrert er april i 1929 – da var middeltemperaturen på -3,2 grader.

Så litt solskinn

Meteorologen opplyser at gjennomsnittlig aprilnedbør er 64 mm, men at selv om måneden var kald og hadde mye nedbør, var ikke alt negativt.

– Til tross for kjølig luft har måneden vært solrik. Vi har hatt 249 timer med solskinn, det er nesten hundre timer mer enn en gjennomsnittlig april. Kun to aprilmåneder har hatt mer sol siden 1961, den ene var i fjor, sier Larsen.

Artikkeltags