Advarer om krevende forhold i fjellet: – Skiløpere må forvente å utløse skred i bratt terreng

SVAKE LAG: På grunn av vedvarende svake lag i snødekket, risikrer man også å fjernutløse skred. Tommy Skårholen, vaktleder på snøskredvarslingen i NVE (innfelt), anbefaler derfor turfolket i Troms til å ta kloke og trygge trasévalg i helgen.

SVAKE LAG: På grunn av vedvarende svake lag i snødekket, risikrer man også å fjernutløse skred. Tommy Skårholen, vaktleder på snøskredvarslingen i NVE (innfelt), anbefaler derfor turfolket i Troms til å ta kloke og trygge trasévalg i helgen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vind, nedbør og vedvarende svake lag i snødekket vil skape utfordrende forhold i fjellet i Troms i helgen.

DEL

Den generelle faregraden i Troms vil i helgen ligge på tre, betydelig, opplyser Tommy Skårholen, vaktleder på snøskredvarslingen i NVE.

– Vi venter vindøkning og nedbør i form av snø i Troms, og det vil legge seg opp ustabil fokksnø i leheng, stedvis såpass mye at det kan gå naturlig utløste skred. Generelt skal det lite til for å utløse skred, sier Skårholen.

Stedvis gjør også vedvarende svake lag nede i snødekket situasjonen enda mer krevende.

Kan fjernutløse skred

– Forholdene varierer rundt omkring i fylket, men der det finnes slike svake lag er det mulig også å fjernutløse skred. Man bør derfor i tillegg holde avstand til bratte heng og utløpsområder for snøskred, sier Skårholen.

Oppsøker du bratte heng i Troms i helgen, er sjansen stor for at du utløser snøskred.

– Skiløpere må forvente å utløse skred i bratt terreng. Folk bør derfor være konservative i turplanleggingen, og ta hensyn til at det er krevende forhold i fjellet. Tilstedeværelse av svake lag er vanskelig å oppdage, hvis man ikke har erfaring og kunnskap, sier Skårholen.

NVE: Ta trygge valg

Kuldegradene som er ventet i helgen vil heller ikke være nok til å stabilisere bindingene i snøen, mener Skårholen.

– Det finnes vedvarende svake lag i flere himmelretninger, så man bør egentlig være forsiktig hvor som helst. Men så finnes det også veldig mange fine og helt trygge trasévalg i fjellet.

Artikkeltags