Gå til sidens hovedinnhold

Derfor settes disse 69 unike fotoboksene opp over hele landet

Artikkelen er over 5 år gammel

Nei, det er ikke en fartsmåler.

Her om dagen ble det oppdaget en ny fotoboks rett at med bommen ved Leirbotnvann i Alta kommune. Hva slags funksjon kameraet har, undret en leser seg over og tipset ifinnmark. Etter installasjonens utseende å dømme kan nemlig den grå metallboksen minne om en fartsmåler.

Det avkrefter derimot pressevakten hos Statens vegvesen. Faktisk er det en værkamerastasjon – men det er ikke veivesenet sitt; det er stiftelsen Norsk Luftambulanse sitt kamera. 

Gir unik værdata

Prosjektleder Jens Fjelnset i Norsk Luftambulanse opplyser at det vil bli satt opp 69 slike kameraer på strategiske punkter i vårt langstrakte land. Formålet er å gi værdata til luftambulanser, redningshelikoptertjenesten og andre profesjonelle aktører, som for eksempel Meteorologisk institutt.

– Vi tar bilde av været i distrikter der det ikke finnes andre værkameraer. Kameraet våres tar et bilde hvert 15. minutt. Det muliggjør å hente inn opplysninger om været i dette distriktet, sier Fjelnset.

Informasjonen de kan trekke ut av bildene er for eksempel hvor høyt det er fra bakken til en sky. Dette bidrar til å gi en pekepinn på hvilken helikopterressurs som skal benyttes og hvilken flyrute man bør velge for å nå pasienten.

Kan redde liv

Som kjent skiftet været fort og det hender at helikoptre må snu på grunn av dårlig vær. Derfor er det livsviktig å vite mest mulig om været.

– Det er et utrolig bra hjelpemiddel for oss. Vi er allerede blitt avhengige av dette verktøyet, sier flyger Jens Fjelnset.

Bildene og værdata kan sees på alle luftambulansebasene, enten på storskjerm eller via en egen mobilapplikasjon.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

Gir gode bilder i mørket

Fjelnset legger til at disse kameraene, til sammenligning med webkameraene Statens vegvesen har plassert ut på fjelloverganger i Finnmark, også gir klare bilder når det er mørkt.

– Et vanlig webkamera viser ingenting når det er mørkt, og mørketiden i Nord er tilnærmet et halvt år. Nå får vi værinformasjon hele døgnet. Det gir en utrolig effekt i forhold til det vi holder på meg, sier Jens Fjelnset.

Prosjektet har en prislapp i mangemillionklassen, ifølge prosjektlederen som ikke vil gå ut med hele beløpet.

Til nå er det montert 49 kameraer i Norge. To av dem i Finnmark. Resterende 20 vil bli satt opp med tiden.

 

Kommentarer til denne saken