Gå til sidens hovedinnhold

Uvær fra sør på vei nordover: Sender ut obs-varsel for store områder

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestlandet og deler av Trønderlag treffes i dag av et lavtrykk som har utviklet seg til et stormsenter.

I sør advarer meteorlogene mot svært kraftige og farlige kastevinder, og uværet beskrives som en «høststorm» sommerstid, skriver yr.no.

- Hadde det vært høst, ville vi sagt at dette var ganske vanlig. Men det er veldig spesielt å få det nå på denne tiden. Det som gjør oss litt bekymret, er at folk kan være litt uforberedt på det som kommer, sier meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt.

Også i nord får vi merke stormsenteret, eller i alle fall restene av det.

- Restene av uværet er på vei nordover

Meteorologisk institutt har derfor sendt ut obs-varsel for store deler av Nord-Norge, der i blant Lofoten, Vesterålen, Sør-Troms, Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Meteorologikonsulent Rune Skoglund sier til Nordlys at det er årstiden som er bakgrunnen for obs-varselet. Hadde et slikt uvær kommet inn sent på høsten eller på vinterstid, ville det blitt ansett som mer normalt vær.

- Vi senker terskelen for å advare nå på sommeren. Folk er ute i småbåter og mange har satt opp trampolinen ute i hagen. Når vi sender ut obs-varsel nå, er det for å forberede folk på et vær som kan være litt uvanlig for årstiden vi er i, sier Skoglund.

I ytre strøk, på yttersida av Kvaløya og øyene rundt, og spesielt i Nord-Troms, vil vinden kunne ta kraftig.

Det ligger an til en vindstyrke på mellom 20 og 25 meter i sekundet fra midnatt til fredag ettermiddag klokka 13.

«Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse avgårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs.», heter det i varselet.

Kommentarer til denne saken