Her kommer slutten på halvannen måneds kanonvær

«NATE»: Her kommer restene av orkanen «Nate» mot Norge og Nord-Norge. Det setter punktum for det flotte høstværet vi har vært velsignet med i rundt halvannen måned.

«NATE»: Her kommer restene av orkanen «Nate» mot Norge og Nord-Norge. Det setter punktum for det flotte høstværet vi har vært velsignet med i rundt halvannen måned. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det har vært en herlig høst i nord, med mye sol, gode temperaturer og svært lite nedbør.

Straks er det imidlertid slutt. Fredag blir den siste godværsdagen på en god stund.

I natt kommer nemlig restene av orkanen «Nate» til Troms.

- Det vil påvirke været i hele helga i Troms. Og i resten av landet. Verst blir det på Vestlandet, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodziczko ved Værvarslinga for Nord-Norge.

- Fredag formiddag har det vært flott og vindstille ute. Om man skal ut i naturen i finværet, har man det travelt, sier Wodziczko.

Mye vind i helga

Orkanen «Nate» er ansvarlig for flere titalls dødsfall og store ødeleggelser i Mellom-Amerika og USA.

Vi har imidlertid lite å frykte, da lavtrykkssystemet er svært kraftig svekket etter å ha vandret over det amerikanske kontinentet og deretter har vandret over Atlanterhavet i jetstrømmene som går mellom Nord-Amerika og Europa.

Når lavtrykket kommer til Norge er det knapt nok en skygge av seg selv.

- I kveld får vi sterk kuling på utsatte steder. På fjelltoppene og i utsatte fjordstrøk kan det blåse kraftig, sier Wodziczko.

Lørdag startet både vindfull, og det blir en del nedbør på morgenkvisten.

- Det blir en grå og våt start på lørdagen. Været vil likevel være varierende, slik at det kan bli perioder med sol. Utover dagen lørdag løyer vinden, sier meteorologen.

«Indian summer» i Europa

Søndag blir det også en del regn utpå dagen, men fra og med mandag kommer det enda mer.

- Vi får ganske mye vær neste uke. Det er mange lavtrykk som kommer inn rett etter hverandre og vi får typisk høstvær med lavtrykk som kommer og går, sier Wodziczko.

Årsaken til at finværet over Nord-Norge, som har vart i omtrent halvannet måned, nå snart er forbi, er følgende:

- Det har oppstått et kraftig høyttrykk over Europa. Dermed får de svært godt vær og faktisk så høyere temperaturer som 25 grader. Det blir en skikkelig «Indian summer» på Kontinentet. Dessverre for også betyr lavtrykket over Europa at alle lavtrykkene fra vest dyttes nordover mot Skandinavia. Værbildet i Europa blir dermed omvendt av hva det har vært de siste ukene, sier Wodziczko.

Dermed er det flotte høstværet over - i alle fall for denne gang.

- Den fine og stabile perioden er definitivt forbi, konstaterer meteorologen.

Artikkeltags