Slik ser stormen ut fra verdensrommet

Stormen sett fra verdensrommet. Det er observert full storm på Fruholmen fyr, og orkan på Sluskfjellet, Sørøya. Foto: Meteorologisk institutt

Stormen sett fra verdensrommet. Det er observert full storm på Fruholmen fyr, og orkan på Sluskfjellet, Sørøya. Foto: Meteorologisk institutt

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er sendt ut obs-varsel for Troms og Vest-Finnmark grunnet sterk vind og fare for underkjølt regn langs veiene.

Bakgrunnen er at hissig lavtrykk som begynte å gjøre seg gjeldende i 15-tiden i ettermiddag.

I ettermiddag har Meteorologisk institutt lagt ut dette bildet av stormen, tatt fra verdensrommet.

På Hekkingen fyr utenfor Sommarøy blåser det nå 22,5 meter i sekundet.

- Der blåser det liten storm. Også på Målsvik på Rebbenesøy er det begynt å blåse kraft nå, og for en liten stund siden var det oppe i 22,5 meter i sekundet, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Værvarslinga i Nord-Norge til Nordlys.

Merkes langt inn i landet

På Torsvåg blåser det klokken 16 sterk kuling, mens Bardufoss er oppe i 12,2 sekundermeter vind.

- Det er mye til å være på innlandet. Vinden merkes med andre ord langt inn i landet, sier Ager-Wick.

Slik var vinden klokken 15 torsdag.

Slik var vinden klokken 15 torsdag. Foto:

På Tromsøya tar ikke vinden i noe særlig grad, med unntak av Langnes.

- Langnes pleier å merke det på vestlig vindretning. Der var det oppe i 11,5 meter i sekundet nå i ettermiddag. Ellers er Tromsøya skånet for den sterkeste vinden, som vanlig. Det er jo derfor man har grunnlagt en by her, sier meteorologen.

Sterkest lengre nord

Man skal imidlertid ikke langt fra Tromsøya før det blåser kraftig, spesielt oppe i høyden. På kjølen har det blåst mellom 25-30 meter i sekundet i kastene.

Det tilsvarer full storm i styrke i vindkastene. Middelvinden, altså den gjennomsnittlige vindhastigheten gjennom en periode på ti minutter, har imidlertid ikke vært sterk nok til at det kan kalles storm.

Det er Sluskefjell i Hasvik som opplever den sterkeste vinden i ettermiddag. Her blåste det full storm klokken 16 i ettermiddag, med 25,7 meter i sekundet.

- Det er Nord-Troms og Vest-Finnmark som får den sterkeste vinden. Der blir det liten storm de neste timene, kanskje opp i full storm, sier Ager-Wick.

Vinden vil avta i løpet av natten, før et nytt lavtrykk treffer Troms allerede fredag. Da blir det mindre vind, men det meldes rundt 20-25 millimeter nedbør i form av regn og sludd i Tromsø.

Artikkeltags