Sender ut obs-varsel for Troms: Melder sterk vind, mye regn og glatte veier

PÅ VEI: Lavtrykket passerer nord for Island og forårsaker uvær i Troms de neste dagene.

PÅ VEI: Lavtrykket passerer nord for Island og forårsaker uvær i Troms de neste dagene.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Etter en periode med snøfall og temperaturer på minussiden, går det mot et skikkelig væromslag i storparten av Nord-Norge tirsdag.

Vakthavende meteorolog John Austrheim hos Værvarslinga for Nord-Norge sier til Nordlys at det blir skikkelig ruskevær fremover.

Et lavtrykk er på vei nordover, og tirsdag slår været om.

- Det begynner med snø, men slår ut på ettermiddagen over til regnvær. Da kan det bli så så mye som seks-syv plussgrader i Tromsø, sier Austrheim.

Ved lunsjtider mandag sendte Værvarslinga for Nord-Norge ut et obs-varsel for Troms, hvor det advares mot vanskelige kjøreforhold fra tirsdag til og med torsdag.

Lavtrykket parkerer

Meteorlogene forventer også sterk vind fra sørvest.

- I storparten av Troms blir det kuling, opp mot 20 sekundmeter på utsatte steder. I Nord-Troms og Vest-Finnmark kan det bli opp i storm styrke ytterst på kysten, sier Austrheim.

Uværet fører også til økende snøskredfare, med faregrad 3 (betydelig), i Troms.

Utover onsdagen synker temperaturene og det blirmer vinterlige forhold igjen. Men lavtrykket gir seg ikke med det første.

Det ser nemlig ut til å parkere nord for oss ute i Barentshavet.

- Der blir det liggende en stund. Lavtrykket drar kjølig luft ned fra området vest for Svalbard og Jan Mayen, og torsdag går nedbøren over fra regn til snø, sier meteorologen.

Fredag er trolig den største utfartsdagen i forbindelse med jula, og typisk nok ligger det an til dårlige forhold langs veiene i Troms.

- Da blir det generelt gufne forhold, med sludd, snøbyger og ganske kraftig vind fra nordvest. Trolig blir det stiv eller sterk kuling, sier meteorlog Austrheim.

Hvit jul

Frem mot selve julehelga ser været imidlertid ut til å roe seg noe.

- Fra lille julaften minker vinden og vi får en mer vinterlig værtype igjen med snøbyger. Det ligger med andre ord an til hvit jul, konstaterer Austrheim.

Meteorlogen forteller at det forventede førjulsværet er ganske typisk for desember i Nord-Norge.

- Det er ofte urolig på denne tiden av året, med lavtrykk som drar med seg varmluft fra Atlanterhavet mot oss.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken