Varsler om mildvær og opptil 120 millimeter med nedbør: - Det vil bli kjempevått

VARMT OG VÅTT: Modellen viser hvordan høytrykket i sørvest presser lavtrykket fra Island inn mot Nord-Norge. Samtidig kommer det inn varm luft fra Irland.

VARMT OG VÅTT: Modellen viser hvordan høytrykket i sørvest presser lavtrykket fra Island inn mot Nord-Norge. Samtidig kommer det inn varm luft fra Irland. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Varm og våt luft fra sør og lavtrykk fra vest fører til store nedbørsmengder i Troms og Nordland onsdag og torsdag. Den varme luften vil også føre til snøsmelting og mye overflatevann.

DEL

- Det blir nok sendt ut et OBS-varsel for Troms og Nordland om store nedbørsmengder og vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge.

I løpet av onsdag og torsdag er det ventet så mye som 80-120 millimeter med nedbør. Nedbøren vil hovedsakelig falle som regn.

- Det vil bli kjempevått. Det skyldes ikke bare de store nedbørsmengdene, men også at det blir mildvær og snøsmelting. Vi vet at det er mye snø nå, så det blir mye overflatevann. Det er bare å rengjøre sluser og takrenner, sier Wergeland.

Flere faktorer

Mildværet skyldes en rekke forskjellige faktorer. Sørvest for oss i Danmark, Sør-Sverige og Baltikum ligger det et stort høytrykk, mens det på Island ligger et lavtrykk.

- Dette lavtrykket ville normalt dratt rett vestover og truffet Vestlandet og Sør-Norge, men høytrykket blokkerer lavtrykket og skyver det nordover. Derfor vil det treffe Troms og Nordland. Samtidig kommer det mye våt og mild luft fra Irland og oppover frontsystemet. Dette fenomenet kalles «Atmospheric river», ettersom luften inneholder veldig mye nedbør, og blir som en elv i atmosfæren, forklarer Wergeland.

Til sammen fører disse faktorene til veldig vått vær i nord. I Troms og Nordland er det ventet 80-120 millimeter med nedbør i løpet av 48 timer. Det er ikke helt sikkert hvor det vil komme mest nedbør, men Wergeland forteller at slik det ser ut nå, er det i Nordland det vil regne mest.

Varmt

Det er også ventet kraftig vind i de to fylkene. Langs kysten av Nordland er det meldt om kuling og til tider liten storm.

Temperaturene vil bli svært høye for årstiden. I Lofoten er det ventet så mye som 10 varmegrader, mens det i Tromsø er meldt mellom 5 og 7 grader onsdag og torsdag.  

Artikkeltags