Kraftig storm i nord: Venter stengte bruer og innstilte fly

PÅ VEI: Dette satelittbildet ble tatt torsdag morgen og viser uværet utenfor kysten av Troms og Finnmark. Det er ventet å nå land i løpet av kvelden.

PÅ VEI: Dette satelittbildet ble tatt torsdag morgen og viser uværet utenfor kysten av Troms og Finnmark. Det er ventet å nå land i løpet av kvelden. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I kveld er det ventet at uværet vil treffe Finnmark med full styrke. Også i Troms vil det bli mye vær.

DEL

Akkurat nå ligger det et svært hissig og kraftig uvær ved Tromsøflaket utenfor Troms og Finnmark. I løpet av dagen vil lavtrykket bevege seg inn mot land og treffe kysten av Finnmark med full styrke.

Selv om uværet treffer Finnmark aller hardest, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Haldis Berge, at vi vil merke uværet i Troms også.

- Det ser ut som den verste vinden treffer i kveld og natt til fredag. Da er det ventet storm og sterk storm i vestlige deler av Finnmark. Også på vidden vil det blåse mye. Samtidig kommer det inn snøbyger, så det vil bli snøfokk og vanskelig kjøreforhold, sier Berge.

Bølger på fem meter

Sterk storm meldes det når vindhastigheten er på 28,5–32,6 meter per sekund. Det betyr at vindhastigheten er høyere enn ved full storm. Blir det kaftigere vind enn 32,6 meter per sekund, meldes det orkan.

- Det blir aller mest vind i Finnmark, men det blir mye vær i Troms også. Her ligger det an til stiv kuling og byger, sier Berge.

Uværet fører også til at det akkurat nå er bølger på Tromsøflaket på mellom tre og fem meter.

Berge forteller at konsekvensene av været kan bli at bruer stenger og flyavganger innstilles – dette gjelder spesielt for Finnmark.

Politiet i Øst-Finnmark har allerede anbefalt folk som ikke absolutt må ut og kjøre i natt om å la bilen stå. 110-sentralen ber også folk om å sikre løse gjenstander.

Har mobilisert

På flyplassen i Tromsø følger de godt med på værmeldingene.

- Vi har mobilisert og har mannskap og maskiner tilgjengelig om det skulle bli nødvendig, sier driftssjef Svein Idar Henriksen.

Han regner med at det er Finnmark som vil få det verste været, men understreker at avviklingen av flytrafikken fra Tromsø avhenger av flyene som kommer inn.

- Vi forbereder oss, men må egentlig bare se hvor ille det blir, sier Henriksen.

Saken oppdateres

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken