Nå henges julelysene opp i Storgata i Tromsø, men været står ikke helt i stil: - Unormalt mildt

HENGER OPP JULEN: 12. november henger brannvesenet opp julelysene i sentrumsgatene. Her fra nord i Storgata. Men været står ikke helt i stil med julelysene.

HENGER OPP JULEN: 12. november henger brannvesenet opp julelysene i sentrumsgatene. Her fra nord i Storgata. Men været står ikke helt i stil med julelysene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Unormalt varmt i Tromsø helt siden månedsskiftet september/oktober.

DEL

Og det vil ikke ta slutt med det første. Sevim Müller, statsmeteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, sier at vi kan vente oss kjøligere og mer normale temperaturer først i slutten av november eller starten av desember.

– Det er slik det ser ut på langtidsvarselet vårt akkurat nå, basert på middeltemperaturen for perioden. Det er forholdsvis varmt i Tromsø for tida, det er det ingen tvil om. Det har vært unormalt mildt helt siden månedsskiftet september/oktober, sier Müller til Nordlys.

Gjennomsnittstemperaturen for Tromsø 12. november er -0,8 grader. I dag er det fem grader, altså nesten seks grader over normalen. Snittemperaturen for Vardø denne dagen er én minusgrad. Fasiten i denne byen i dag er 4,6 grader. På denne tida i fjor var det mye snø i Tromsø.

Resten av uka er det meldt opp til åtte grader og regnbyger i Tromsø.

– Vi vil få mer av det samme været. Det er også meldt sørøstlig vind fram til neste helg.

– Velkommen til Nord-Norge

Müller sier at det nå ligger et høytrykk over Russland, derfor er det nå varmluft fra Sør-Europa i Nord-Norge.

– I slutten av uka skal det komme et lavtrykk mot Tromsø som vi følger litt med på. Men plasseringa av høytrykket i Russland bestemmer hvor lavtrykket vil gå. Det ser ut som det først vil treffe Vestlandet, deretter er det usikkert om det vil etablere seg over Sør-Norge eller komme nordover, sier hun.

– Jeg har ikke noe godt tidspunkt for når vinteren skal komme, legger meteorologen til.

– Det høres ut som vi kan se langt etter snø og ski?

– Ja, vi kan nok det.

Gjennomsnittstemperaturen for Tromsø i juni er på åtte grader. De neste dagene er det ventet like høye temperaturer.

– Hva tenker du om det?

– Velkommen til Nord-Norge. Her skjer det av og til rare ting i været. Vi må huske på at Midnight Sun Marathon er kjent for å gå i både slaps og snø, mens Mørketidsløpet ofte har gått i regn og plussgrader, sier Müller med et smil.

Ganske likt i Finnmark

Heller ikke i Finnmark vil det bli stor endring på værfronten de neste dagene.

– Det skal bli litt lavere temperaturer og ned mot minusgrader enkelte steder. Det vil komme vind fra sør. Øst-Finnmark ser ikke ut til å få så mye nedbør på fredagen, men det er fremdeles usikkert, sier Müller.

Også i resten av landet er det stort sett temperaturer over normalen for øyeblikket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken