Meteorologene «avslører» julenissens reiserute

ALTERNATIVT KART: Slik ser meteorologene i Tromsø for seg julenissens reiserute gjennom Norge. Det hele starter på Nordpolen og via Svalbard, før det bærer sørover.

ALTERNATIVT KART: Slik ser meteorologene i Tromsø for seg julenissens reiserute gjennom Norge. Det hele starter på Nordpolen og via Svalbard, før det bærer sørover. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Husk regntøy!

DEL

På Twitter spredte Meteorologisk institutt mandag en oversikt over flyværet på julaften - etter sigende med tillatelse med julenissen.

Skal man tro meteorologene, starter julenissen sin ferd gjennom Norge på Svalbard, før Østfinnmark og Troms står for tur. Deretter reiser nissen sørover langs kysten, før han svinger innom Sørlandet og Østlandet til slutt.

Kartet er krydret med meteorologenes råd til nissen for hver landsdel han besøker. Det er lagt inn tid til bytte av reinsdyr i Østfinnmark, mens nissen tilrådes til å legge inn ekstra tid i motvinden gjennom Nordland.

- Utgangspunktet er reiseruta til julenissen. Men vi prøver å legge inn litt generell værinfo uten å bli for tørre, sier statsmeteorolog Gunnar Noer ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Det var han som fikk ideen for første gang i fjor, og står som

- Det ligger i sakens natur at julenissen starter på Nordpolen og reiser sørover. Deretter hadde vi en diskusjon om hvor ferden går videre. Noen foreslo at han skulle til Syden, men vi endte opp i Sverige.

LES OGSÅ: - Plutselig skal jeg preke foran hele Norge

Hvit jul i Østfinnmark

Av værkartet kan man se at Østfinnmark får det beste været på julaften.

Der ligger det an til oppholdsvær, og mellom fem og ti minusgrader.

- Det ser ut til at de er heldigst. Langs kysten fra Vestlandet og helt opp til Vestfinnmark blir ikke julaften noen høydare, sier Noer.

Tidligere i dag kunne meteorolog Ola Mellem opplyse til Nordlys at et lavtrykk utenfor kysten av Troms og Vestfinnmark gir sterk kuling på kysten, med sludd og muligens regn. På innlandet er det ventet snø eller sludd.

- Det blir et par plussgrader ved kysten og opp mot null grader på innlandet også.

LES OGSÅ: Slik holder du deg frisk i jula

Aktive

Meteorologisk institutt har de siste årene blitt svært aktive på sosiale medier - både på Twitter og Facebook.

- Stort sett får vi veldig positive tilbakemeldinger. Det er bestandig en positiv ting å kommunisere mer direkte med folk. På Facebook kan vi få noen mer negative reaksjoner, men så snart vi tar tak i det oppfattes det stort sett som positivt at vi er til stede, sier Noer.

Nå er de spent på om noen andre tar opp hansken etter dem. De har allerede varslet den svenske søstertjenesten SMHI om at julenissens rute fra Østlandet går videre inn til Sverige.

- Det blir artig å se om vi får til en oppfølger.

LES OGSÅ: Så varmt kan det bli på julaften

Artikkeltags