Matros og motorpasser Hans Ulrik Bårdsen ved Loppa legeskyssbåt gikk på vakt onsdag. Siden har han fått akutte pasienter trygt fra havn til havn, på tross av uværet de siste dagene.

– Jeg er vant til å være på sjøen, og har jobbet som fisker i over 20 år. Legeskyssbåten er en trygg og solid båt, og vi går i all slags vær dersom det står om liv og helse, sier Bårdsen.

Også skipper Arnt Ronald Seljevold har vært fisker i omtrent 25 år, og er godt vant på sjøen, opplyser Bårdsen.

Han vil derimot ikke opplyse om hvor mange pasienter de har skysset de siste dagene, eller i hvilken tilstand de var i, skriver iFinnmark.no.

Lokalkjent mannskap

Båtens ansvarsområde er Loppa, Hasvik og ytre Altafjord. Når Sennalandet er stengt, og verken fly eller helikopter kan fly, har båten mulighet til å flytte pasienter fra Alta til Hammerfest.

Bårdsen sier han er vant til dårlig vær, og er aldri redd for å være på sjøen i storm.

– Det er skipperen som avgjør om vi går eller ikke på grunn av uværet. Vi setter ikke liv i fare.

Bårdsen forteller at mannskapet er lokalkjent og kjenner til forholdene.

 

– Det er en kjemperessurs når det er dårlig vær.

Båten kan ha to bårepasienter og har 44 sitteplasser.

– God båt

Paul Olav Røsbø er lege på ambulansebåten, og til daglig lege i Loppa. Han gikk på vakt fredag, og har vært med på noen turer i uværet.

Hvordan er det å jobbe i et slikt vær?

– Stabilisering og alt du må gjøre med pasienten underveis, må du gjøre før du går fra kai, slik at medisinering og overvåkning er rigget.

Sykelugaren om bord på båten er ganske stor, forteller han.

– Helt bak i båten er det minst bevegelse. Det er mindre bevegelser enn folk skulle tro. Det er ikke så ofte at passasjerer blir sjøsyke i denne båten - det er en utrolig god båt som har vært gjennom mye dårlig vær. Vi stoler veldig på denne båten, sier Røsbø.