I dag er årets varmeste dag – og nå meldes det kjempevær til uka

PÅSKEVÆR: I nord har vi blitt avspist med to gode værdager denne påsken. Dette bildet er tatt på skjærtorsdag fra Lille Blåmann.

PÅSKEVÆR: I nord har vi blitt avspist med to gode værdager denne påsken. Dette bildet er tatt på skjærtorsdag fra Lille Blåmann. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mens det har vært drømmevær i Sør-Norge i påsken, har vi i nord blitt avspist med et par godværsdager.

DEL

I dag er det et skikkelig blaff av vår i Troms og Tromsø, og den første dagen i 2019 med tosifrede antall varmegrader i Tromsø.

På Værarslinga på toppen av Tromsøya var det 10,4 grader klokken 12. I Dividalen var det 11,8 grader, mens Skibotn kunne skilte med hele 13,3 grader – nærmest rene sommertemperaturen.

Godværet avløses imidlertid av relativt sterk vind og regnvær utover kvelden.

– Det øker på, og i kveld begynner regnet. Det kommer ikke til å gi seg før tirsdag, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen til Nordlys.

Varme i vente

Fra og med tirsdag meldes det kjempevær i Troms.

– Det ligger an til fem dager med tosifrede varmegrader. Temperaturen topper seg midt i uka med opp mot 13 grader i Tromsø, før det blir noe kjøligere mot neste helg, sier Robertsen.

Mildvær og regn de siste par dagene har virkelig fått fart på snøsmeltinga.

Fra i går til i dag har det smeltet 13 centimeter snø i hagen til Værvarslinga. Der viser målestaven nå 91 centimeter snø.

– Med den nedbøren som er meldt fremover, så vil det nok bli fortgang i snøsmeltinga, sier Robertsen.

Økt flomfare

Økt snøsmelting gir også økt fare for flom i nord. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er sannsynligheten for vårflom størst i Nord-Norge.

– Basert på informasjon om årets snømengder, viser våre beregninger at det er større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Nord-Norge, sier hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen.

Dette gjelder spesielt i Troms, nord i Nordland og deler av Finnmark.

– I Troms, nord i Nordland og enkelte steder i Finnmark er det så mye snø at det på det meste er omkring 80 % sannsynlighet for stor vårflom. Med stor vårflom menes flom på oransje nivå. Det vil si en flom som kan medføre alvorlige skader, forklarer Engen.

Artikkeltags